Масляна – одне з найсмачніших свят. Її відзначають у неділю перед Великим постом і святковим вважається весь попередній тиждень. Цього року Масляна в Україні припадає на період 11-17 березня.

Масляний тиждень – це час для шанувальників млинців. Млинці готуються по-різному і мають різні начинки. Можна щодня проводити кулінарні експерименти. Але як бути тим, хто підтримує здорове харчування? Чудове рішення – приготувати дієтичні млинці. Фахівці VARUS.UA підготували підбірку рецептів смачних млинців для тих, хто дотримується дієти та хоче харчуватися корисно.

ТОП-5 рецептів дієтичних млинців

Здоровий спосіб життя та правильне харчування це не привід зовсім відмовитися від традицій та святкування Масляної. Ви також зможете насолоджуватися смачними млинцями, тільки головне їх правильно приготувати.

Млинці зі шпинатом

Вони не тільки смачні, але й корисні. А ще це чудовий спосіб здивувати своїх рідних і близьких за святковим столом. Шпинат надає млинцям насиченого зеленого кольору і неповторного смаку. Бажаєте спробувати зелені млинці? Тоді вам знадобиться підготувати такий список інгредієнтів:

  • Борошно (рисове або пшеничне) – 120 г;
  • Яйця – 2 шт;
  • Сіль і цукор – дрібка;
  • Оливкова олія – для смаження;
  • Розпушувач – 1 чайна ложка;
  • Молоко (2,5% жирність) – 300 мл;
  • Свіжий шпинат – 50 г.

Спосіб приготування:

У блендері змішайте свіжий шпинат, яйця і молоко, поступово додавайте борошно і розпушувач. Збийте тісто до однорідної консистенції. Розігрійте сковороду на середньому вогні, а потім трохи його зменште. Саме на слабкому вогні млинці збережуть зелений колір, а якщо ви випікатимете їх за вищої температури, вони можуть стати коричневими. Випікайте млинці як зазвичай – по 1-2 хвилини з кожного боку.

Бурякові млинці з  малиною

Такі незвичайні млинці ви ще точно не куштували. Бурякові млинці не тільки мають гарний вигляд, а й чудово поєднуються з фруктами та різними топінгами. Вам обов’язково варто спробувати приготувати їх вдома самостійно. Необхідні інгредієнти:

  • Молоко (2,5% жирність) – 400 мл;
  • Яйця – 4 шт;
  • Борошно – 100 г;
  • Цукор – 4 столові ложки;
  • Сіль – дрібка;
  • Рослинна олія – 4 столові ложки;
  • Сік буряка – 4 столові ложки;
  • Малина – 60 г.

Спосіб приготування:

Підготуйте заздалегідь сік буряка. Далі збийте яйця з борошном, цукром і молоком. Змішайте отриману масу, додайте буряковий сік і олію. Обсмажуйте млинці на розігрітій сковорідці по 1,5 хвилини з кожного боку. Подавайте млинці разом із свіжими ягодами.

Класичні млинці з рисового борошна

Як ви думаєте, чому класичні млинці не вважаються корисною їжею? Правильно – вся справа в борошні, адже в традиційному рецепті використовується пшеничне борошно. У такому разі його можна просто замінити на рисове борошно, яке містить у собі масу корисних і водночас цінних речовин – фосфор, лецитин, фітин, вітаміни групи В. До того ж, в рисовому борошні вдвічі менше жиру, ніж у пшеничному борошні. Для приготування класичних млинців із рисового борошна знадобиться:

  • Рисове борошно – 300 г;
  • Яйця – 2 шт;
  • Молоко – 2 склянки (500 мл);
  • Оливкова олія – для смаження;
  • Кукурудзяний крохмаль – 30 г;
  • Мед або горіхи – для подачі.

Спосіб приготування:

Змішайте яйця, молоко, борошно і крохмаль до однорідної консистенції. Розігрійте сковороду на середньому вогні. Злегка змастіть її олією. Налийте тісто на сковороду тонким шаром. Випікайте кожен млинець близько 1-2 хвилин з одного боку і ще хвилину з іншого. Подавайте млинці з медом і горіхами.

Гарбузові млинці з безглютенового борошна

Гарбузові млинці – чудовий сніданок або основа для святкової закуски. Млинці виходять не дуже тоненькими, але вкрай апетитними та красивими. Безглютенове борошно дасть змогу насолодитися смачними й ароматними млинцями тим, хто має  непереносимість глютену. Підготуйте наступні продукти:

  • Борошно із зеленої гречки – половина склянки;
  • Лляне борошно – 50 г;
  • Солодкий сироп – 4 столові ложки;
  • Вода – 200 мл;
  • Гарбузове пюре – половина склянки;
  • Сіль – дрібка;
  • Кокосова олія – 1/4 склянки;
  • Мелена кориця – 1 чайна ложка.

Спосіб приготування:

Для початку потрібно замочити лляне борошно в невеликій кількості води й дати настоятися 15-20 хвилин. У мисці змішайте борошно з гречки, воду, сироп, спеції, олію та заздалегідь підготовлене гарбузове пюре. Ретельно перемішайте суміш, адже тісто має вийти без грудочок. З кожного боку потрібно обсмажувати трохи довше, ніж зазвичай – по 2-3 хвилини.

Бананові оладки

Якщо ви втомилися від млинців і хочеться скуштувати чогось іншого, але не менш смачного – обов’язково встигніть приготувати бананові оладки під час масляного тижня. Для цього знадобляться такі інгредієнти:

  • Банан – 1 штука;
  • Яйця – 1 шт;
  • Молоко – 2 столові ложки;
  • Борошно – 2 столові ложки;
  • Оливкова олія – для смаження.

Спосіб приготування:

Розімніть банан виделкою, додайте яйце, молоко і борошно. Ретельно перемішайте усі компоненти, щоб вийшла однорідна маса. Змастіть сковорідку оливковою олією. За допомогою столової ложки викладайте тісто на розігріту сковороду.

Класичні млинці важко віднести до здорової їжі, яка підходить для регулярного споживання. Калорійність млинців може значно відрізнятися залежно від кількості олії, цукру та наявності начинки. Однак, якщо уважніше поставитися до підбору інгредієнтів, не зловживати олією та не додавати калорійної начинки, млинці цілком можуть стати частиною корисного раціону тижня Масляної.

Харчуватися правильно і корисно – не означає харчуватися несмачно. Знаючи незвичайні рецепти млинців, можна провести тиждень масляної дуже різноманітно. Усі продукти, які вам будуть потрібні для приготування страв до Масляної, можна придбати з доставкою додому на VARUS.UA.

You may also like

Comments are closed.