У січні 2022 р. медіанна ціна в доларовому еквіваленті на первинному ринку нерухомості склала 1319 дол. США/кв.м., що на 7% більша, ніж в грудні 2021 р. Як і прогнозували експерти, за 2021 рік ціна зросла на 20%.

Загальна ситуація на первинному ринку нерухомості.

За даними порталу Address.ua, у січні 2022 р медіанна ціна квадратного метра житлової нерухомості на первинному ринку столиці складала 1319 дол. США/кв.м, що на 7,2% більше за значення минулого місяця. Даний показник в категорії однокімнатних квартир у січні виріс в ціні на 10,6%, і склав 1437 дол. США / кв.м. Ціна двокімнатних – 1237 дол. США / кв.м., що на 4% більше, ніж в грудні 2021 р. Медіанна ціна трикімнатних квартир склала 1112 дол. США / кв.м.

«Зростання цін, в першу чергу, пов’язане зі здорожчанням собівартості будівництва та закінченням зимових знижок, акцій.  Січневий ріст цін на первинному ринку не пов’язаний зі збільшенням попиту, навпаки, попит значно зменшився, в зв’язку зі складною геополітичною ситуацією в країні. Покупку нерухомості відклали на більш кращий період як люди, які хочуть придбати житло для себе, так і інвестори», – повідомив Роман Герасимчук, директор City Development Solutions.

Такими є результати дослідження ринку нерухомості Києва за січень 2022 року, яке провели аналітики порталу пошуку нерухомості Address.ua. Експерти ґрунтувалися на аналізі оголошень, розміщених на порталі, а також активності користувачів (328 217 відвідувань за січень 2022 року).

Структура цін по районах

Одним з найдорожчих районів в столиці, як і раніше залишається Печерський район – 2506 дол. США/кв.м. На другому місці Шевченківський район, де медіанна ціна становить 1798 дол. США/кв.м. Ціна в Голосіївському районі склала 1422 дол. США/кв.м. В Подільському та Оболонському районах у січні 2022р. вартість кв.м. склала 1256 дол. США. та 1108 дол. США. відповідно. Мінімальна ціна – 978 дол. США/кв.м зафіксована в Деснянському районі.

Попит на столичну нерухомість

У січні найвищим попитом користувалися квартири в ціновому діапазоні від 50 000 до 70 000 дол.США з часткою запитів 41%. На другому місці знаходилося житло в діапазоні від 70 000 дол.США і вище – 22%. Житлом до 30 000 дол.США цікавились 19% користувачів.. Попит на житло з ціною 30 000 – 50 000 дол.США у січні 2022 р. склав 18% запитів до бази даних порталу.

Попит на однокімнатні квартири у січні 2022 р. був найвищим в порівнянні з іншими групами житла і склав 48% запитів до бази даних порталу Address.ua. Двокімнатними квартирами цікавились 36% користувачів порталу. Трикімнатними квартирами – 16% користувачів, які шукають нерухомість для покупки.

При цьому найбільший попит у покупців був зосереджений в категорії від 50 м2 до 80 м2, частка таких запитів до порталу Address.ua становить по 30% від загальної кількості. Квартирами до 35 м2 цікавляться 28% претендентів. Відсоток запитів на квартири площею від 35 м2 до 50 м2 склав 26%.

За даними порталу Address.ua, у січні 2022 року найбільший інтерес у покупця викликав Голосіївський район столиці. Частка переглядів оголошень в цьому районі склала 26% від загальної кількості переглядів. Далі в пріоритеті покупця Дарницький район, із часткою переглядів 15%. Дніпровський, Святошинський та Шевченківський райони – по 11%, Деснянський, Подільський, по 4%. Найменше покупець цікавиться первинної нерухомістю в Оболонському районі.

Розподіл ринку нерухомості

У січні, знову збільшився попит на первинну нерухомість, Розподіл попиту між первинним і вторинним ринками був наступним: 81% користувачів порталу Address.ua цікавилися покупкою нерухомості на первинному ринку і 19% на вторинному.

Коментар експерта

Роман Герасимчук,  директор City Development Solutions.

Високий інвестиційний попит в IVкварталі 2021р та в цілому позитивні підсумки 2021 року закономірно призвели до подорожчання Київської нерухомості в 2021р.

При цьому слід зазначити, що зростання цін у січні 2022 року зумовлене, в першу чергу,  здорожчанням собівартості будівництва та закінченням зимових знижок, акцій.  Січневий ріст цін на первинному ринку не пов’язаний зі збільшенням попиту, навпаки, попит значно зменшився, в зв’язку зі складною геополітичною ситуацією в країні. Покупку нерухомості відклали на більш кращий період як люди, які хочуть придбати житло для себе, так і інвестори.

Незважаючи на загальне зменшення попиту, наразі ми спостерігаємо збільшення попиту на високоліквідні квартири. У січні 2022 року 1-кімн. квартири зайняли на 8% більше у структурі попиту, ніж минулого місяця.

Медіанна ціна Київської первинної нерухомості зросла на 7,2%, при тому, що у більшості районів Києва ціни практично не змінилися, а в Оболонському та Дніпровському знизилися на 3-7%. Ціна пропозиції Печерської первинної житлової нерухомості за підсумками січня збільшилась на 19%.

Такий дисбаланс цінової динаміки призвів до коригування попиту – кількість запитів про купівлю квартири в Печерському районі зменшилася на 7%, водночас значно зріс інтерес до нових об’єктів нерухомості бізнес-класу, що розташовані в історичній частині Подільського району.

Загальна структура попиту змінилася незначно – близько 10% запитів перейшло з категорії $50-70 тис. до категорії $70+ тис., що обумовлено насамперед загальним подорожчанням квартир в останні місяці.

Таким чином, на сьогоднішній день, незважаючи на побоювання частини населення, викликані геополітичною напруженістю, на ринку первинної житлової нерухомості зберігається тренд до зростання цін.

Висновки:

  • У січні 2022 р медіанна ціна квадратного метра житлової нерухомості на первинному ринку столиці складала 1319 дол. США/кв.м, що на 7,2% більше за значення минулого місяця.
  • Зростання цін у січні 2022 року зумовлене, в першу чергу, здорожчанням собівартості будівництва та закінченням зимових знижок, акцій.
  • За рік медіанна ціна квадратного метра на первинному ринку столиці збільшилась на 20%.
  • Попит на однокімнатні квартири у січні 2022 р. був найвищим в порівнянні з іншими групами житла і склав 48% запитів до бази даних порталу Address.ua, від  користувачів, які шукають нерухомість для покупки.
  • У січні найвищим попитом користувалися квартири в ціновому діапазоні від 50 000 до 70 000 дол.США з часткою запитів 41%.
  • Категорія квартир від 50 м2 до 80 м2, була самою затребуваною у січні 2022р. Частка таких запитів до порталу Address.ua становить 30%.
  • Знову ми спостерігаємо високий попит на первинну нерухомість. 81% претендентів цікавилися нерухомістю на первинному ринку і 19% цікавилися покупкою нерухомості на вторинному ринку.
  • Січневий ріст цін на первинному ринку не пов’язаний зі збільшенням попиту, навпаки, попит значно зменшився, в зв’язку зі складною геополітичною ситуацією в країні. Покупку нерухомості відклали на більш кращий період як люди, які хочуть придбати житло для себе, так і інвестори,- повідомив Роман Герасимчук.
  • У січні 2022 року до продажу пропонувалися квартири в 237 житлових комплексах, представлених в базі даних порталу Address.ua.

Інформація про дослідження:

Дослідження базується на аналізі наступних даних:

  • інформація, яку розміщували користувачі Address.ua з метою продажу або здачі в оренду об’єктів вторинної житлової нерухомості Києва;
  • дані розділу «Статистика» про медіанної вартості об’єктів і квадратного метра, методологія аналізу даних ринку житлової нерухомості підтверджена дослідницькою групою Colliers International.

Дані Address.ua зібрані за період c 1 по 31 січня 2021 року. Кількість відвідувань за даний період склало 328 217   (Universal Analitics)

Інформаційна довідка:

Address Group – група компаній, що надають онлайнові інформаційні сервіси для пошуку і просування нерухомості в Україні, Росії, Білорусі, Казахстані та Молдові: Address.ua, Address.com.ru, Address.com.by, Address.com.kz, Address.com.md

Портал Address.ua  – найбільший онлайн-сервіс для покупки, продажу, оренди та обміну нерухомості в Україні.

Сьогодні портал Address.ua містить найповнішу і актуальну інформацію про покупку і продаж квартир на вторинному ринку нерухомості Києва, Київської області і України.

Проект був запущений в травні 2010 року.

Щомісячна аудиторія порталу – понад 400 тис. користувачів.

В розділі «Новобудови» розміщена повна база об’єктів, які продаються на первинному ринку Києва і Київської області, а також чимало інформації по кожному житловому комплексу: динаміка цін і будівництва, фото, планування і ризики інвестування.

 У каталозі «Забудовників» надана докладна інформація про компанії, що займаються будівництвом в Україні.

Крім того, портал щомісяця випускає свіжі аналітичні огляди первинного та вторинного ринків Києва, проводить незалежне дослідження новобудов України «Ревізор новобудов», а також є організатором офлайн проекту  Upgrade Real Еstate.

You may also like

Нерухомість

Держгеокадастр забезпечив впровадження функціоналу щодо внесення до Державного земельного кадастру відомостей про масив земель сільськогосподарського призначення

31 жовтня 2023 року в програмному забезпеченні Державного земельного кадастру запроваджено функціональну можливість щодо внесення ...

Leave a reply