За даними порталу Address.ua, медіанна ціна оренди житлової нерухомості Києва, у січні 2023 р. склала 5  дол. США/кв.м. В порівнянні рік до року, оренда квартир в столиці в січні 2023 року на половину менша в доларовому еквіваленті ніж в січні 2022. В національній валюті ціна зменшилась майже на 30% (рік до року).

Загальна ситуація на ринку

Ринок оренди нерухомості у Києві протягом усього 2022 року залишався високоволатильним. Пік попиту припав на березень і серпень минулого року, при цьому в першому випадку попит був сформований вимушеними переселенцями східних регіонів, а в серпні – економічними очікуваннями населення, що поліпшилися, внаслідок успіхів української армії.

Наступна динаміка попиту мала виражений негативний характер і до січня 2023 року кількість запитів на оренду квартири зменшилася до 1/3 від довоєнних показників, зі значно нижчими ціновими очікуваннями потенційних орендарів, – відзначає Роман Герасимчук, директор City Development Solutions.

Загалом, протягом 2022 року ми спостерігали цінові гойдалки на оренду квартир в столиці. Що відбуватиметься на ринку оренди в 2023 році буде, в першу чергу, залежати від ситуації на фронті. І доки хід воєнних дій не зміниться на користь України, про стабілізацію цін говорити зарано. Так, у січні 2023 року медіанна вартість оренди в доларовому еквіваленті складала 5  дол. США/кв.м.

Початок 2023 року демонструє зниження цін на оренду квартир в столиці. Так, медіанна ціна оренди квартир у Києві у січні 2023 року склала 5 дол. США/кв.м. Ціна оренди квадратного метра однокімнатних квартир склала 5 дол. США/кв.м., двокімнатних – 4 дол. США/кв.м. Медіанна вартість трикімнатних квартир – 4 дол. США/кв.м.

Такими є результати дослідження ринку вторинної нерухомості Києва за січень 2023 року, яке провели аналітики порталу пошуку нерухомості Address.ua. Експерти ґрунтувалися на аналізі оголошень, розміщених на порталі, а також активності користувачів у січні.

Традиційно, найдорожчим районом Києва для оренди являється Печерський район. Медіанна вартість оренди в центрі столиці становить 679 дол. США за об’єкт, або 9 дол. США за кв.м. На другому місці Шевченківський. Орендодавці в цьому районі просять 389 дол. США за квартиру ($ 7/кв.м.). На третьому місці Голосіївський район – 362 дол. США за об’єкт ($ 6/кв.м). Мінімальна медіанна ціна на оренду квартир зафіксована в Деснянському районі – 164 дол. США за квартиру, або 3 дол. США за кв.м.

Медіанна вартість оренди по районах Києва у січні 2023 року була наступною:

Найбільш дорогим районом для оренди найліквідніших однокімнатних квартир є Печерський район, де медіанна вартість оренди 1К квартири становить 437 дол. США. На другому місці по вартості оренди квартир знаходиться Голосіївський район, медіанна ціна оренди однокімнатної квартини становить 281 дол. США. В Подільському та Шевченківському районах можна зняти однокімнатну квартиру до 240 дол. США. Найдешевшим для оренди районом є Деснянський. Цінник на 1К квартири в цьому районі становить 152 дол. США за місяць.

Структура пропозиції

Наразі спостерігається збалансування попиту та пропозиції на ринку оренди. Так, у січні кількість квартир, вільних для заселення зменшилась на 12,6% в порівнянні з груднем поточного року. Обсяг ринку оренди квартир розподілився наступним чином. 45% від загальної кількості пропозиції, представленої в базі даних Address.ua, зосереджено в категорії однокімнатних квартир. Пропозиція по двокімнатних квартирах – 35%, 20%. – трикімнатні квартири, вільні для заселення.

Структура попиту

Наразі найважливішим критерієм пошуку квартир в оренду являється ціна. Так, у січні 2023р. 45% запитів від охочих зняти квартиру в оренду  доводиться на однокімнатні квартири. 41% потенційних орендарів шукають для оренди двокімнатні квартири. Багатокімнатними квартирами цікавляться 14% орендарів.

Коментар експерта

Роман Герасимчук,  директор City Development Solutions.

Що стосується цінової динаміки, то очевидно, що вплив війни на оренду був більшим, ніж на продаж нерухомості – здача житла за будь-яку суму для багатьох орендодавців краще, ніж квартира, що простоює, що і призвело до падіння медіанної ціни оренди вдвічі, порівняно з січнем 2022 року.

Найсильніше в розрізі цінової ситуації постраждали спальні райони Києва – через більшу кількість пропозицій у старому житловому фонді та дефіциті попиту медіанна ціна там знизилася набагато сильніше, ніж у центральних районах, де проживе більше платоспроможних орендарів.

Очевидно, що така ситуація збережеться доти, доки хід воєнних дій не зміниться на користь України, а відтік населення до країн Європи збереже свій негативний вплив доти, доки люди не почнуть масово повертатися до України, що за нинішніх умов навряд чи варто очікувати найближчим часом.

Інформація про дослідження:

Дослідження базується на аналізі наступних даних:

• інформація, яку розміщували користувачі Address.ua з метою продажу або здачі в оренду об’єктів вторинної житлової нерухомості Києва;

• дані розділу «Статистика» про медіанної вартості об’єктів і квадратного метра, методологія аналізу даних ринку житлової нерухомості підтверджена дослідницькою групою Colliers International.

Дані Address.ua зібрані за період c 1 по 31 січня 2023 року.

Інформаційна справка:

Address Group – група компаній, що надають онлайнові інформаційні сервіси для пошуку і просування нерухомості в Україні, Казахстані та Молдові: Address.ua, Address.com.kz, Address.com.md

Портал Address.ua  – найбільший онлайн-сервіс для покупки, продажу, оренди та обміну нерухомості в Україні.

Сьогодні портал Address.ua містить найповнішу і актуальну інформацію про покупку і продаж квартир на вторинному ринку нерухомості Києва, Київської області і України.

Проект був запущений в травні 2010 року.

В розділі «Новобудови» розміщена повна база об’єктів, які продаються на первинному ринку Києва і Київської області, а також чимало інформації по кожному житловому комплексу: динаміка цін і будівництва, фото, планування і ризики інвестування.

 У каталозі «Забудовників» надана докладна інформація про компанії, що займаються будівництвом в Україні.

Крім того, портал щомісяця випускає свіжі аналітичні огляди первинного та вторинного ринків Києва, проводить незалежне дослідження новобудов України «Ревізор новобудов», а також є організатором офлайн проекту  Upgrade Real Еstate.

You may also like

Нерухомість

Держгеокадастр забезпечив впровадження функціоналу щодо внесення до Державного земельного кадастру відомостей про масив земель сільськогосподарського призначення

31 жовтня 2023 року в програмному забезпеченні Державного земельного кадастру запроваджено функціональну можливість щодо внесення ...

Comments are closed.