Державна служба України з питань безпеки продуктів і захисту прав споживачів зазначає, в Україні почастішали випадки захворювання на ботулізм. В 2021-м виявлено 12 випадків хвороби, при цьому зафіксовано дві смерті від ботулізму. Про це повідомляє прес служба Асоціації рибалок України.
- Так, в Хмельницькій області чоловік помер в результаті отруєння консервованими грибами домашнього виготовлення.
- В Одесі від ботулізму помер чоловік, який заразився після вживання придбаного на стихійному ринку в’яленого товстолобика.
Були зафіксовані випадки ботулізму в Кіровоградській, Одеській, Львівській, Київській, Черкаській та Волинській областях.
Ботулізм – це отруєння ботуліновим токсином, який накопичується в зіпсованих продуктах. Щоб його нейтралізувати, необхідно щоб продукт пройшов повноцінну термічну обробку. Часта причина отруєння – це вживання в’яленої, солоної або консервованої риби. Не завжди ця продукція придбана на стихійних ринках. Причиною майже половини летальних випадків ботулізму стала риба з супермаркету.
При консервуванні в домашніх умовах м’яса, риби або грибів, а також погано вимитих овочів в ємності може потрапити бактерія Clostridium botulinum. Далі в герметичних умовах і при кімнатній температурі бактерія виробляє токсин, який викликає ботулізм. Ботулотоксин – це одна з найсильніших в природі отрут. Його смертельна доза для людини становить усього лише 0,3 мкг. Збудник Clostridium botulinum утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120 ° С через 30 хвилин).
Наявність токсину не можна розрізнити за смаком і запахом. У зв’язку з цим лікарі радять звертати увагу на зовнішній вигляд заготовок і насторожитися, якщо кришка консервів здулася, а при відкритті банки немає характерного звуку.
На промислових виробництвах практично не зустрічається подібна проблема: там всі консерви обробляють в автоклаві при температурі 120 градусів. У домашніх умовах важко добитися цього.
“Відрізнити інфіковані ботулізмом продукти від якісних – практично неможливо – кажуть в Асоціації рибалок України – Кращий спосіб захистити своє здоров’я – утримуватися від їжі, про якість якої вам нічого невідомо. У зоні ризику – копчена, в’ялена і солона риба, гриби домашнього консервування, а також домашня ковбаса, м’ясні і рибні консерви.”
І хоча хвороба ботулізм реєструється набагато рідше, ніж інші кишкові інфекції та отруєння, в той же час вона дуже небезпечна, від неї вмирають близько третини людей що заразилися. Тому лікарі радять при перших симптомах негайно звертатися за медичною допомогою.
Найчастіше, розповідають експерти Асоціації рибалок України, зараженою ботулізмом, є продукція, яку продають з рук на стихійних ринках. Але, інфікованими можуть бути і продукти у супермаркетах.
Через глобальну корупцію органів рибоохорони незаконний вилов риби у нас в країні за неофіційними даними становить понад 80 тисяч тонн на рік. Щодня з наших водойм браконьєри виловлюють понад 400 тонн риби. Тіньовий рибний ринок становить 4-5 млрд грн.
“На сьогодні серйозно ослаблений фітосанітарний контроль за виробництвом продуктів харчування. Риба, виловлена незаконно переробляється нелегально – каже голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков – У нас в країні близько 15 великих офіційних підприємств які переробляють рибу. Вся інша риба сушиться і в’ялиться на подвір’ях приватних підприємців поряд з місцями утримання курей і свиней. Тому говорити про належний санітарний контроль її якості не доводиться. Від придбання такої продукції ми з вами не застраховані навіть в супермаркетах. Україна єдина країна в Європі, де покупець не може отримати достовірну інформацію про походження риби або рибного продукту. Тому тіньовий рибний ринок з кожним роком стає дедалі більшим. В Україні досі немає Сертифікату Походження риби і рибної продукції. Це державний документ, який повинен говорити про легальність походження товару.”
Тому шириться країною випадки отруєнь рибою приватного приготування, невідомого походження і сумнівної якості.
Важливо! Найчастіше збудник ботулізму міститься в риб’ячих нутрощах, з яких токсин і проникає в м’ясо. Тому небезпечніше за все вживати м’ясо біля ребер і ікру, так як ці частини можуть бути найбільше вражені інфекцією.
Фахівці застерігають: краще перестрахуватися і не купувати в’ялену або суху рибу, консерви та домашні ковбаси на стихійних ринках. Купуючи на них продукти харчування, ви граєте зі своїм здоров’ям в «російську рулетку».
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 годин після вживання зараженої їжі. Однак, чим важче захворювання, тим коротший інкубаційний період. Відповідно, симптоми можуть проявитися вже через 2 години.
Щоб уберегтися від ботулізму НЕОБХІДНО ретельно вибирати або відмовитися від:
- в’яленої, копченої, солоної і консервованої риби;
- м’ясних і грибних консервів домашнього виробництва;
- якщо не впевнені, що продукти зберігали і / або транспортували належним чином, якщо сумніваєтеся в якості продуктів.
Симптоми ботулізму:
- порушення зору: з’являється сітка або туман, предмети двояться;
- сильно виражена сухість у роті, спрага, розлад ковтання, важко говорити, (голос стає гугнявим, тихим або зовсім пропадає);
- підвищена стомлюваність, запаморочення, м’язова слабкість;
- короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, пронос, блювота, пізніше – здуття живота, запор);
- ураження м’язів шиї і кінцівок.
На жаль не всі серйозно сприймають перші симптоми ботулізму. Адже перші ознаки захворювання виникають поступово і виражені не сильно.
У наступні дні може сильно боліти голова, мучить безсоння, в тілі відчувається слабкість, підвищується температура. У важких випадках з’являється відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці. Розвивається дихальна недостатність.
Дуже важливо якомога раніше отримати медичну допомогу. При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря! Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості хвороби.
ДОВІДКА
Сьогодні сироватка від ботулізму в медичних установах є. Хоча вона була відсутня в країні три роки, з 2015 по 2018 рік включно. Отримати протівоботулінічну сироватку можна зі спеціалізованого складу ДП “Укрвакцина МОЗ України”. Введення сироватки передбачено, серед іншого, в курсі лікування при встановленні діагнозу ботулізм, така сироватка блокує дію токсину.
ПОРАДА
На прилавках наших магазинів великий відсоток продукції «кустарного» виробництва. Особливо це стосується солоної або копченої риби.
Переробкою риби займаються тисячі дрібних підприємств, і далеко не завжди виробництво відбувається з дотриманням норм санітарної безпеки. Тому краще всього купувати солону рибу цілою: це ознака того, що вона використовувалася свіжою. Бажано, щоб рибка лежала в упаковці виробника і була зроблена по ГОСТу. Останнє має гарантувати, що вам не дістанеться продукт, напханий хімікатами.
Не соромтеся перед покупкою копчену рибу понюхати. Якщо аромат копчення дуже різкий і хімічний, значить, рибу точно готували за допомогою рідкого диму. У правильно приготовленого свіжого продукту повинен бути присутнім легкий аромат копчення і приємний запах деревного диму.
“Розумію, що всі ГОСТи, шкідливі добавки і емульгатори в голові не втримаєш, як і всі ознаки якості рибного продукту. Все ж хочеться застерегти вас від вивертів, на які йдуть ділки в гонитві за миттєвим прибутком, наражаючи на небезпеку здоров’я наших сімей. І поки чиновники не будуть сумлінно виконувати свої обов’язки по контролю за якістю продуктів харчування, до цих пір ми можемо розраховувати тільки на себе і свій досвід по вибору якісного товару, – каже голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков – Удачі Вам! І здорових, корисних, екологічно чистих продуктів харчування!”
Прес служба Асоціації рибалок України