Відчувається, що надворі зима, навколо вже різдвяна підготовка і передчуття свят. Це означає, що прийшов час для приготування глінтвейну, який добре зігріє та підніме настрій. Запашний і пряний глінтвейн — це більше ніж просто напій. Для приготування глінтвейну не потрібен особливий привід, його можна готувати будь-коли, збиратися у колі близьких людей та насолоджуватись ароматами спецій, вина та фруктів.

Чи знали ви, що глінтвейн придумали римляни, а ще він буває на основі соку або з додаванням рому, чи зовсім не гарячим, як ми всі звикли його смакувати? Рецептів глінтвейну існує справді десятки, проте фахівці VARUS.UA відшукали найкращі, які перевірені часом та справжніми поціновувачами цього напою.

Що таке глінтвейн?

Глінтвейн — це гарячий напій, який дійсно має величезну популярність у всьому світі. Слово «глінтвейн» походить від німецького «Glühwein», яке дослівно перекладається, як гаряче вино. Не дивно, що цей напій обожнюють саме взимку. Все завдяки вдалому поєднанню інгредієнтів — унікальна комбінація вина, спецій та фруктів, які переплітаються, створюючи аромат та смак, який не схожий на жоден інший напій.

А що можна сказати про користь цього напою? Глінтвейн характеризується чудовими тонізуючими якостями, а також рятує від переохолодження і вважається найулюбленішим засобом від застуди в країнах Європи. Пряне нагріте вино розширює судини, тому споживання його в невеликих кількостях покращує кровообіг, внаслідок чого людина швидко зігрівається. Крім того, речовини, що входять до складу глінтвейну, пригнічують шкідливі мікроорганізми та дають змогу нормалізувати функціонування враженої дихальної системи. Не варто забувати і про спеції, які входять до складу напою, вони самі по собі мають лікувальні властивості.

Історія виникнення глінтвейну

Усі звикли, що глінтвейн масово з’являється на вулицях міст саме у час різдвяних свят та на зимові ярмарки, але що було раніше? Цей ароматний напій, який став невід’ємною частиною нашого зимового життя, має цікаву історію. Як ми вже згадали вище, сама назва «глінтвейн» свідчить про його німецьке походження. Саме там в 1843 році вирішили розігріти вино та додати ароматні спеції. На той час це був дивний експеримент, але така комбінація інгредієнтів виявилася дійсно надзвичайно смачною.

Інші науковці підтримують версію, що глінтвейн — це взагалі не німецьке відкриття. Вони вважають, що глінтвейн придумали ще древні римляни до початку ери цивілізації. Однак, враховуючи високу температуру в регіоні, римляни не нагрівали вино. Замість цього, вони додавали до напою корицю, гвоздику та кардамон, надаючи йому унікальний аромат та смак.

ТОП-5 найсмачніших рецептів глінтвейну

Глінтвейн зможе приготувати кожен, потрібно лише знати вдалий рецепт, а у нас їх цілих п’ять. Зберігайте добірку рецептів, щоб не загубити.

  1. Класичний глінтвейн

Якщо ви ще жодного разу у своєму житті не пробували такий чудовий напій, як глінтвейн, вам безумовно варто починати з класичного варіанту. Такий глінтвейн подобається практично всім, оскільки в цьому рецепті використовується ідеальна комбінація вина і спецій. Глінтвейн традиційно подають у гарячому вигляді, щоб зігрітися в холодний зимовий день. Для приготування класичного глінтвейну вам знадобиться:

  • 0,5 л червоного вина;
  • 5-7 бутонів гвоздики;
  • 2-3 палички кориці;
  • 1/2 чашки цукру;
  • 1 столова ложка лимонного соку;
  • 1 чашка питної води.

З’єднайте червоне вино, лимонний сік і воду в каструлі та поставте на середній вогонь. Через 15 хвилин додайте гвоздику і корицю. Після приготування залиште глінтвейн трохи настоятися. Потім уже можна смакувати і насолоджуватись неймовірним смаком.

  1. Глінтвейн на білому вині

Глінтвейн на білому вині — це особлива різновидність цього напою, яка завойовує серця своєю ніжністю та свіжістю смаку. Цей напій відзначається невеликою кислотністю та приємною фруктовою гамою, що робить його ідеальним варіантом для тих, хто бажає чогось легкого та вишуканого. Отже, рецепт глінтвейну на білому вині:

  • 0,5 білого вина;
  • 2 свіжі персики (нарізані на тонкі скибочки);
  • 1 столова ложка соку лайма;
  • 2 столові ложки меду;
  • 1 ванільна паличка;
  • 1 чашка питної води.

Розігрівайте вино поступово на невеликому вогні, далі додайте до каструлі мед, воду та сік лайма. Перед тим, як вимикати вогонь, додайте скибочки персика й одну ванільну паличку.

  1. Апельсиновий глінтвейн

А цей варіант оцінять усі фанати цитрусових фруктів. Апельсиновий глінтвейн визначається своєрідним балансом солодкості та кислотності. Для приготування апельсинового глінтвейну знадобиться:

  • 300 мл червоного вина;
  • 200 мл свіжовичавленого соку апельсина;
  • 1 апельсин (нарізаний на тонкі кружечки);
  • 3 палички кориці;
  • 4 бутони гвоздики.

З’єднайте всі інгредієнти в каструлі та увімкніть вогонь. Одним із найважливіших чинників успішного приготування вважається температурний режим. Суть полягає в тому, щоб не допустити закипання глінтвейну або навіть перевищення температури в 70-80 градусів, яка є оптимальною.

  1. Глінтвейн з медом та ромом

Серед розмаїття рецептів глінтвейну, особливо виділяється варіант із додаванням натурального меду та міцного рому. Такий варіант сподобається тим, хто любить міцні напої. Ром і мед ідеально поєднуються, створюючи унікальний смак. Підготуйте наступні продукти:

  • 400 мл червоного вина;
  • 40 мл рому;
  • 3 столові ложки меду;
  • 5 бутонів гвоздики;
  • 1 паличка кориці.

Спочатку поєднайте основні компоненти — ром, мед та червоне вино. Поставте змішану рідину на невеликий вогонь, а наприкінці додайте гвоздику і корицю для особливого аромату.

  1. Безалкогольний глінтвейн

Немає сумніву, що глінтвейн подобається всім. Але декому все ж доводиться відмовлятися від цього прекрасного напою. Йдеться про тих людей, хто не вживає його головний компонент — алкоголь. Глінтвейн на основі соку буде прекрасною безалкогольною альтернативою. Ось повний перелік інгредієнтів для приготування такого глінтвейну:

  • 0,5 л червоного соку (вишневий, виноградний, журавлинний) або світлого соку (яблучний);
  • 150 мл питної води;
  • 1 персик або 1 яблуко;
  • 2 палички кориці;
  • 3 шт. кардамону;
  • цедра апельсина.

На середньому вогні нагрівайте сік, змішаний із водою та цедрою апельсина. За 15 хвилин додайте нарізане яблуко або персик, корицю та кардамон.

Ну що ж, ми змогли зануритися у цю казкову зимову атмосферу. Тоді скоріш обирайте найулюбленіший рецепт з нашої добірки та перетворіть холодний вечір на атмосферні посиденьки у колі близьких людей з ароматним глінтвейном.

Усі необхідні інгредієнти для глінтвейну ви можете знайти легко та швидко, не виходячи з дома. Сервіс усвідомлених покупок VARUS.UA забезпечить асортиментом та швидкою доставкою всього, що знадобиться для приготування: великий вибір вина і рому, фруктів та спецій, меду та інших необхідних компонентів. Замовляйте все, що потрібно в кілька кліків, та готуйте глінтвейн самостійно.

You may also like

Стиль

Фотовиставка «СТАЛЕВІ ДУХОМ»

Напередодні другої річниці повномасштабного російського вторгнення в Україну, запрошуємо вас на відкриття благодійної фотовиставки “СТАЛЕВІ ДУХОМ”, де ...

Comments are closed.