Погодьтесь, що все частіше кожен із нас додає у звичний щоденний раціон нові продукти. Одним із таких став авокадо, який здобув велику популярність в останні роки. Цей фрукт відомий не тільки своїм оригінальним смаком, а й корисними властивостями для організму.

Фахівці VARUS.UA дослідили та розповідають, чому вам потрібно додати цей фрукт до свого раціону, як краще його вживати і чи дійсно авокадо є таким корисним для людини.

Чим корисний цей фрукт

Авокадо з’явився ще багато століть тому, а справжня його батьківщина – Мексика. До речі, багато хто думає, що авокадо це овоч, через те, що його переважно використовують у салатах.  Але це не так. Оскільки авокадо ростуть на деревах, то правильно їх відносити саме до фруктів.

Розберімося, чому ж всі говорять про корисність авокадо. Зауважимо, що дійсно цей фрукт насичений вітамінами С та E, фолієвою кислотою та іншими мінералами.

Багатий вміст калію в авокадо робить його відмінним засобом для підтримки нормального функціонування серця та зниження артеріального тиску. Регулярне вживання авокадо в раціоні також може сприяти зниженню рівня холестерину. Мононенасичені жири, які містяться в цьому фрукті, сприяють зменшенню ризику серцевих захворювань та забезпечують додатковий захист судин.

Також варто окремо відзначити користь цього екзотичного фрукта для жінок і всіх тих, хто завжди прагне виглядати на всі 100%. Річ у тому, що деякі елементи зі складу стиглого авокадо мають неабиякий позитивний вплив на стан шкіри, волосся, нігтів і навіть нормалізують гормональний баланс у жіночої статі.

Деякі люди стійко твердять, що авокадо – це дуже жирний продукт, тож він не може бути дієтичним. Щоб краще розібратися в цьому питанні, потрібно подивитися на харчову цінність цього фрукта:

  • Жири – 18 г;
  • Білки – 2 г;
  • Вуглеводи – 7,5 г;
  • Калорії – 160 ккал.

Авокадо славиться своїм вмістом здорових мононенасичених жирів. Більшість з них – олеїнова кислота, яка сприяє зниженню рівня «поганого» холестерину. Тож ці показники роблять авокадо чудовим доповненням до нашого раціону.

Відмінності і різновиди

Сьогодні на полицях супермаркетів ми зустрічаємо різні види авокадо, і їхня вартість може суттєво відрізнятися. Отже, перед тим як придбати цей фрукт, краще розібратися, якими бувають види авокадо. Ми зібрали для вас найпопулярніші різновиди:

  • Хаас. Одним із найвідоміших і розповсюджених сортів авокадо є Хаас. Цей вид уперше з’явився в США. Сорт Хаас характеризується чорною і досить шершавою шкіркою, а середина має світло-зелений колір. Смак цього виду авокадо дуже ніжний з чітко вираженою маслянистою структурою.
  • Фуерте. На відміну від сорту Хаас, він більший за розміром і має форму груші. Шкурка темно-зелена і дуже гладенька. Цей вид екзотичного фрукта, як правило, використовують для подачі вишуканих страв, оскільки він має довгу і красиву форму.
  • Бакон. Цей мексиканський сорт відомий своєю овальною формою і тонкою шкіркою, яка дуже легко відстає від самого плоду. Смак цього авокадо не особливо виражений, його використовують у приготуванні соусів, гуакамоле та салатів.

Як вибирати та зберігати

Огляньте візуально плоди й оберіть той, який не має жодних ознак пошкоджень. Далі необхідно взяти обраний авокадо в руку і спробувати злегка натиснути на нього – стиглий авокадо повинен трохи продавлюватися під час натискання рукою. Якщо ж фрукт дуже твердий – краще не купувати.

Якщо так сталось. що ви купили недозрілий авокадо, дайте йому трошки часу дозріти, помістивши його в темне місце на кілька днів. Потім фрукт можна без проблем вживати в їжу.

Оригінальні рецепти з авокадо

Багато людей звикли використовувати авокадо тільки у вигляді гуакамоле, соусів та у салатах. Але існує безліч смачних та оригінальних рецептів з авокадо, які точно вразять своїм смаком та внесуть різномаїття у ваш раціон.

Фаршировані помідори черрі

Першим у нашому переліку оригінальних рецептів з авокадо потрапляють фаршировані помідори черрі. Ця смачна закуска ідеально підійде як для святкового столу, так і для легкого обіду чи пікніку.

Вам знадобляться такі інгредієнти:

  • Помідори черрі – 300 г;
  • Авокадо – 2 шт.;
  • Плавлений сир – 100 г;
  • Лимонний сік – за бажанням;
  • Сіль і перець – за бажанням;
  • Свіжа зелень (кінза, базилік чи кріп) – за бажанням.

Розріжте верхівку помідорів черрі та використовуйте невелику ложку, щоб витягти середину. Подавіть авокадо в мисці та додайте плавлений сир. Додайте кілька крапель лимонного соку, спеції, зелень та начиніть готовою масою помідори.

Млинці з лососем, вершковим сиром та авокадо

Бажаєте спробувати щось нове та надзвичайно смачне? Тоді зберігайте рецепт млинців з лососем, вершковим сиром та авокадо.

Для приготування вам знадобляться наступні інгредієнти:

  • Готові млинці;
  • Вершковий сир – 150 г;
  • Слабосолений лосось – 100 г (нарізаний тонкими шматочками);
  • Авокадо – 1 шт. (нарізане на тонкі слайси).

На кожен млинець викладіть ложку вершкового сиру та розподіліть його рівномірно. Покладіть тонкі шматочки лосося поверх сиру. Додайте тонкі слайси авокадо та заверніть млинці.

Салат з куркою, авокадо та ківі

Це незвичне поєднання вразить вас легкістю та кислувато-солодкуватим смаком. Для приготування салату потрібно підготувати такі продукти:

  • Відварене куряче філе – 200 г;
  • Авокадо – 2 шт. (нарізані кубиками);
  • Ківі – 2 шт. (нарізані кубиками);
  • Волоський горіх – 1/4 чашки;
  • Лимонний сік – 1 столова ложка;
  • Мед – 1 чайна ложка.

Змішайте у тарілці нарізане куряче філе, кубики авокадо та ківі, додайте горіхи. У якості заправки для салату використовуйте лимонний сік та мед.

Брауні з авокадо

На перший погляд, це дивне поєднання авокадо та печива, але такий десерт варто спробувати кожному.

Необхідні інгредієнти:

  • Авокадо – 1 шт.;
  • Темний шоколад – 100 г (з високим вмістом какао);
  • Какао-порошок – 1/4 чашки;
  • Яйця – 2 шт.;
  • Борошно – 1/2 чашки.

Розтопіть шоколад на водяній бані чи в мікрохвильовці. В мисці ретельно змішайте розтоплений шоколад і м’яку масу авокадо. Додайте какао-порошок, перемішуючи до однорідності. Додайте яйця та борошно. Знову перемішайте. Викладіть отримане тісто в підготовлену форму для запікання. Пекти брауні в розігрітій духовці протягом 20-25 хвилин.

Тепер ви знаєте, що авокадо можна з легкістю використовувати у різних та смачних стравах. Авокадо – це справжній скарб для нашого організму. Важливо слідкувати за тим, з чим саме ви вживаєте авокадо в їжу та в якій кількості. Нагадуємо, що замовити улюблені продукти і, звісно, додати до кошика кілька авокадо можна навіть не виходячи з дому, скориставшись сервісом VARUS.UA.

You may also like

Стиль

Фотовиставка «СТАЛЕВІ ДУХОМ»

Напередодні другої річниці повномасштабного російського вторгнення в Україну, запрошуємо вас на відкриття благодійної фотовиставки “СТАЛЕВІ ДУХОМ”, де ...

Comments are closed.