Продовжено режим надзвичайної ситуації та карантину на території України до 30 квітня 2021-го.
Це згідно діючої постанови КМУ «Про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України» від 17 лютого 2021 р. № 104.
Запровадили різні рівні епідемічної небезпеки поширення COVID-19: «зелений», «жовтий», «помаранчевий», «червоний». Встановлюються, зважаючи на епідемічну ситуацію.
З 24 лютого 2021 р. на території України встановили «жовтий» рівень епідемічної небезпеки.
Цей рівень забороняє:
- проведення масових (культурних, спортивних, розважальних, соціальних, релігійних, рекламних, наукових, освітніх, професійних тематичних та інших) заходів за участю більше 1 особи на 4 кв. метри площі будівлі або території (якщо захід проводиться на відкритому повітрі) або наповненістю залів понад половини місць у кожному окремому залі (з винятками);
- приймання відвідувачів у кінотеатрах, інших закладах культури та приймання відвідувачів іншими суб’єктами діяльності у сфері культури з наповненістю кінозалів або залів понад половини місць (розміщення здійснюється з дотриманням шахового порядку розміщення, зокрема, для груп із 2 осіб) у кожному окремому кінозалі або залі;
- проведення дискотек, праця розважальних закладів (нічних клубів), діяльність закладів громадського харчування (ресторанів, кафе, барів, закусочних, їдалень, кафетеріїв, буфетів тощо) з організацією дозвілля, зокрема, проведення святкових заходів, банкетів, майстер-класів, публічних подій тощо;
- праця після 00.00 та до 7.00 суб’єктів господарювання з надання послуг громадського харчування (ресторанів, кафе, барів, закусочних, їдалень, кафетеріїв, буфетів тощо), крім діяльності з надання послуг громадського харчування із здійсненням адресної доставки замовлень та замовлень на виніс;
- відвідування закладів освіти здобувачами освіти, коли на самоізоляції через контакт з пацієнтом з підтвердженим випадком COVID-19 перебуває більш як половина здобувачів освіти та персоналу закладу освіти тощо.
«Помаранчевий» – після жовтого, вказує на погіршення епідемічної ситуації в регіоні, не передбачає встановлення додаткових обмежень, але стати причиною до встановлення «червоного» рівня.
«Червоний» – приймається рішенням Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій за ініціативою Міністра охорони здоров’я, яке розміщується безпосередньо на офіційному інформаційному порталі Кабміну.
Рішення Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій щодо введення “червоного” рівня епідемічної небезпеки діє не раніше аніж за 2 дні з дати його публікування.
На території регіонів, на яких прийнятий «червоний» рівень епідемічної небезпеки, додатково до обмежувальних протиепідемічних заходів, передбачених для «жовтого» рівня, заборони:
- приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які працюють у сфері громадського харчування (барів, ресторанів, кафе тощо), крім діяльності з надання послуг громадського харчування із здійсненням адресної доставки замовлень та замовлень на виніс і закладів громадського харчування в аеропортах;
- приймання відвідувачів у торговельно-розважальних центрах, в інших закладах розважальної діяльності;
- приймання відвідувачів закладів культури і проведення культурних масових заходів (з винятками);
- приймання у спортивних залах, фітнес-центрах, басейнах, відвідувачів;
- проведення всіх масових (розважальних, спортивних, соціальних, рекламних та інших) заходів;
- праця закладів громадського харчування та місць для харчування в готелях з 11-ї години до 6-ї години наступної доби, окрім надання сервісу з харчування у готельному номері на замовлення клієнтів;
- праця непродовольчих ринків;
- відвідування закладів освіти незалежно від форми власності її здобувачами, окрім здобувачів закладів дошкільної освіти, спеціальних закладів освіти та учнів 1 – 4 класів закладів загальної середньої освіти тощо.
За матеріалами LexInform