В перший місяць актуального року промислові підприємства на 23 відсотки (порівняно з 2020-им) менше виробили яєць (657 мільйонів штук).

Спад обсягів виробництва почався у вересні минулого року з динамікою подальшого спаду.

Зростання собівартості завдяки великому зростанню ціни на зернові культури, спаду експортних відвантажень яєць українськими виробниками.

В жовтні минулоріч ціни на зернові культури почали здійматися, таким чином впливаючи на рентабельність виробництва яєць. Частина виробників вирішили не садити нову птицю, скоротили надлишкову пропозицію.

Світлана Литвин, аналітик УКАБ: “Експорт яєць з України в 2020 році скоротився на 13 відсотків в грошовому вимірі. Одними із головних конкурентів на світовому ринку для України є країни ЄС. На внутрішньому ринку цих країн спостерігалося зниження ціни з травня 2020 року, що ускладнило українські експортні відвантаження. В січні 2021 року експорт яєць скоротився вже на 61% в грошовому виразі і склав 4,2 мільйони доларів”.

Скорочення пропозиції викликало підіймання ціни на внутрішньому ринку.

За даними Державного комітету статистики, у січні 2021-го середня ціна на яйця підійнялася на 18 відсотків до 32,31 грн/десяток.

Найближчим часом ціна може стабілізуватися з поступовим зменшенням, зважаючи на зростання надходжень яєць від домогосподарств.

За матеріалами Українського клубу аграрного бізнесу

Вам також може сподобатися

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *