В перший місяць актуального року промислові підприємства на 23 відсотки (порівняно з 2020-им) менше виробили яєць (657 мільйонів штук).
Спад обсягів виробництва почався у вересні минулого року з динамікою подальшого спаду.
Зростання собівартості завдяки великому зростанню ціни на зернові культури, спаду експортних відвантажень яєць українськими виробниками.
В жовтні минулоріч ціни на зернові культури почали здійматися, таким чином впливаючи на рентабельність виробництва яєць. Частина виробників вирішили не садити нову птицю, скоротили надлишкову пропозицію.
Світлана Литвин, аналітик УКАБ: “Експорт яєць з України в 2020 році скоротився на 13 відсотків в грошовому вимірі. Одними із головних конкурентів на світовому ринку для України є країни ЄС. На внутрішньому ринку цих країн спостерігалося зниження ціни з травня 2020 року, що ускладнило українські експортні відвантаження. В січні 2021 року експорт яєць скоротився вже на 61% в грошовому виразі і склав 4,2 мільйони доларів”.
Скорочення пропозиції викликало підіймання ціни на внутрішньому ринку.
За даними Державного комітету статистики, у січні 2021-го середня ціна на яйця підійнялася на 18 відсотків до 32,31 грн/десяток.
Найближчим часом ціна може стабілізуватися з поступовим зменшенням, зважаючи на зростання надходжень яєць від домогосподарств.
За матеріалами Українського клубу аграрного бізнесу