Не секрет, що харчування впливає на всі ключові показники здоров’я людини. Лікарі та вчені вже давно виявили, що артеріальний тиск також залежить від їжі, яку ми вживаємо. Так, одні смаколики можуть підвищувати показники, інші — навпаки їх понижувати. Фахівці Всеукраїнського сервісу доставки продуктів Zakaz.ua в цьому матеріалі розповіли, що таке артеріальний тиск, яким він має бути та які продукти слід їсти гіпертонікам та гіпотонікам, щоб нормалізувати тиск.
У спекотну погоду все більше людей скаржаться на погане самопочуття через підвищення тиску, особливо до цього вразливі люди похилого віку. Напевно, ви неодноразово чули подібні скарги на роботі від колег або ваших близьких, чи можливо ви й самостійно зіштовхувалися з цією проблемою. Чому ж так відбувається? Влітку наш організм виробляє більше тепла, тому це може значно впливати на артеріальний тиск. А висока температура на вулиці та вологість провокують більші приливи крові до шкіри. Саме тому тиск у спеку суттєво підвищується. Розглянемо питання, як зарадити цій проблемі.
Короткий екскурс: що таке артеріальний тиск і який його показник вважається нормою
Артеріальний тиск — це тиск, який кров надає на судинні стінки. При його вимірі враховують два параметри: систолічний (верхній) та діастолічний (нижній) тиск. Систолічний реєструють в момент скорочення серцевого м’яза та течії крові у напрямку до всіх органів, а діастолічний в момент її розслаблення і повернення крові назад.
На рівень артеріального тиску впливає дуже багато внутрішніх та зовнішніх чинників, зокрема, стан судин, рівень гормонів, фізична активність, психоемоційний стан, погода та інші. Тому тиск часто змінюється. Наприклад, в ранкові години він, як правило, нижче, ніж увечері. Сьогодні Всесвітньою організацією здоров’я нормальні показники тиску вважаються від 90/60 мм рт. ст. до 140/90 мм рт. ст. в залежності від фізіологічних особливостей людини: віку, статури та спадковості.
Що таке гіпертонія? Високий артеріальний тиск — стан, у якому тиск у кровоносних судинах перевищує нормальні показники — понад 140/90 мм рт. ст. та вище. Гіпертонія дуже поширена та за відсутності лікування може призводити до серйозних наслідків. Більшість людей із гіпертонією не відчувають жодних симптомів. Проте надто високий артеріальний тиск здатен викликати головний біль, запаморочення, помутніння зору, біль у грудях, нудоту, порушення серцевого ритму, носову кровотечу тощо. При поганому самопочутті, щоб дізнатися чи в нормі у вас артеріальний тиск, його треба виміряти за допомогою тонометра. У випадку, якщо вдома ви не маєте тонометра, фахівці Zakaz.ua радять в такій ситуації звернутися з проханням виміряти тиск до провізорів у будь-який найближчий аптеці або медустанові.
Що таке гіпотонія? Низький артеріальний тиск — стійке зниження артеріального тиску до 100/60 мм. рт. ст. і нижче. Гіпотонія супроводжується низкою характерних симптомів: від підвищеної стомлюваності, млявості, надто холодних рук та ніг, блідістю шкіри до непритомних станів.
Що їсти гіпертонікам? Смаколики, які знижують тиск
Гіпертоніки, як правило, завжди мають при собі ліки для зниження тиску. Потрібні пігулки в кишені у відповідну мить здатні навіть врятувати життя. Однак одним із ключових факторів у контролі тиску є правильне харчування. Тому людям, що страждають від гіпертонії, варто потурбуватися про збагачення свого раціону відповідною їжею, яка сприяє зниженню тиску та підтримує його на оптимальному рівні. Лікарі рекомендують дотримуватися спеціальної DASH-дієти (розшифровується як “дієтичні підходи для зупинки гіпертонії”). Своєю чергою, фахівці Zakaz.ua діляться підбіркою найкорисніших продуктів, що входять до DASH-раціону. Саме ці смаколики радимо вживати гіпертонікам для профілактики, особливо в спекотну погоду.
Звичайна питна вода. Напевно, це один з найголовніших складників раціону, який дуже впливає на тиск та самопочуття. Щодня необхідно вживати достатню кількість рідини. Не доводьте свій організм до зневоднення, адже це провокує викид у мозок гормону вазопресину. Кровоносні судини звужуються, затримуючи натрій в організмі. Через постійну нестачу води мозок звикає підтримувати кров’яний тиск вище за норму, щоб забезпечити кровопостачання до органів. Усе це призводить до підвищення артеріального тиску. Тому не лінуйся й обов’язково втамовуйте спрагу, як тільки її відчуєте.
Зелені овочі. Будь-які овочі та фрукти корисні для людського організму, але задля нормалізації тиску необхідно наситити свій раціон певними дарами природи, щоб домогтися максимального ефекту. Дієтологи вважають, що ними повинні стати зелені та листові овочі, які містять багато калію. Він допомагає ниркам виводити сіль з організму. Особливо дієвими в цьому випадку є рукола та броколі. Вчені під час досліджень з’ясували, що з’єднання, знайдене у броколі, здатне захистити від підвищення тиску зі спонтанною гіпертензією. Тому фахівці радять принаймні два-три рази на тиждень додавати броколі в салати та супи. Також не зайвим буде зробити упор на споживання картоплі. Проте, краще відмовитися від смаженої картоплі, у якій велика кількість соняшникової олії. Вона точно не піде на користь. Особливо цінна для гіпертоніків молода відварна картопля. У ній максимум аскорбінової кислоти та калію.
Червоні ягоди. Особливо корисними для гіпертоніків такі смаколики як чорниця, журавлина, горобина, полуниця, глід та калина. Вони багаті на природні сполуки — флавоноїди, які здатні знижувати артеріальний тиск і запобігати розвитку гіпертонії.
Знежирене молоко, йогурти та сир. У кисломолочних продуктах містяться кальцій та магній, які разом із калієм позитивно впливають на роботу серця та судин. Дослідження вчених з університету Бостона показали, що вживання навіть невеликої кількості йогурту — близько двох порцій на тиждень — знижує ризик розвитку гіпертонії та її небезпечних наслідків у середньому на 20%.
Цитрусові фрукти. Зокрема, корисно в раціоні мати цитрусові: відомо, що грейпфрути, мандарини, апельсини та лимони здатні надавати антигіпертензивну дію. Вони сповнені вітамінів, мінералів та рослинних сполук, які оздоровлюють серце, у тому числі внаслідок зменшення високого кров’яного тиску.
Морепродукти та нежирна риба. В раціоні гіпертоніка важливо мати рибні страви, зокрема запечену рибу. Але від дуже солоних страв краще відмовитися, щоб не спровокувати зайві проблеми з тиском. Лосось, скумбрія, свіжий оселедець, озерна форель, сардини та тунець містять поліненасичені жирні кислоти омега-3, які сприяють зниженню рівня холестерину крові. Натомість, у трісці, хеку, скумбрії — велика кількість калію (до 0,4 г на 100 г продукту).
Отож, для кращої підтримки нормального артеріального тиску в раціоні гіпертоніка повинні бути калій, кальцій (в овочах, фруктах, зернових) і магній (в молочних продуктах). Калій знижує негативний вплив натрію. А магній допомагає розширенню кровоносних судин та зміцненню їх стінок. Також для зміцнення стінок судин важливі, крім мінеральних речовин, вітамін С та рутин.
Що їсти гіпотонікам? Смаколики, які підвищують тиск
З проблемою зниженого артеріального тиску також стикаються чимало людей. Гіпотонія може бути вродженою особливістю людини або наслідком її статури (з низькою масою тіла), порушень режиму дня, а також симптомом деяких захворювань. Лікування гіпотонії та прийом пігулок зазвичай призначається лише у тому випадку, якщо її симптоми починають сильно впливати на якість життя. Але крім лікарських препаратів, низький артеріальний тиск можна підвищити фізичною активністю, бігом, зарядкою та дієтою, в якій присутні наступні продукти.
Кава та чай. Чашка запашної кави — один з найпростіших варіантів підвищити артеріальний тиск гіпотоніку. Цей чудовий напій за рахунок кофеїну відмінно бадьорить, допомагає боротися з сонливістю, втомою і зниженим тиском. Також вдалим варіантом у боротьбі зі зниженим тиском вважається міцний чорний чай. Рекомендуємо його заварювати щонайменше 5 хвилин. Цей напій є чудовою альтернативою кави, адже теж має у своєму складі кофеїн.
Енергетичні напої та алкоголь. За рахунок того, що в енергетиках міститься велика концентрація кофеїну, ці напої здатні швидко підвищити артеріальний тиск. Зокрема, при екстреній ситуації миттєво підняти показник тиску можуть алкогольні напої. Так, наприклад, гіпотоніку достатньо випити близько 50-100 г коньяку або вина. Ефект від вживання напою настає досить швидко шляхом розширення судин, а великі дози алкоголю прискорюють серцебиття. Однак все ж не радимо часто використовувати цей метод, адже алкоголь не надто корисний для організму та здатен викликати залежність. Тому, щоб не вдаватися до радикальних дій та запобігти виникнення екстрених ситуацій, краще для профілактики забезпечити свій щоденний раціон іншими корисними продуктами, які триматимуть ваш тиск у нормі.
Часник та спеції. Одним з найкращих продуктів, що підвищує тиск, вважають часник. При хронічній гіпотонії корисно з’їдати 1-2 зубчики часнику щодня. Також радимо вживати прянощі та спеції такі як гірчиця, чорний та червоний перець, хрін, цибуля в невеликій кількості. Кориця — популярна пряність, яка добре діє на апетит, вона додається у випічку, варення та напої. При систематичному вживанні вони сприяють активності щитоподібної залози та надниркових залоз, гормони яких підвищують артеріальний тиск.
Солоні продукти. Сіль дуже швидко підвищує тиск, тому гіпертонікам солоне протипоказано. А ось для гіпотоніків сіль може стати справжнім порятунком. При падінні тиску можна з’їсти невеликий шматочок оселедця, солоного огірка, бринзи, фети або ложку соєвого соусу. Однак зловживати солоним не радимо, особливо літнім людям.
Шоколад та солодощі. Вживання цукру, меду та солодких кондитерських виробів у великій кількості також підвищує артеріальний тиск. Тому для людей з артеріальною гіпотензією — це чудовий тонізуючий засіб. У випадку, якщо ви відчуваєте надмірну втому та млявість, радимо з’їсти смачну шоколадку, яка не тільки підніме ваш настрій, але й нормалізує тиск.
М’ясо та сало. Тваринні жири і оброблене червоне м’ясо — ще одні лідери у списку продуктів, що підвищують тиск. Тому гіпертонікам краще мінімізувати їх споживання, натомість гіпотонікам радимо додати м’ясні страви їх у свій щотижневий раціон. Крім білка та жиру, м’ясо багате вітамінами групи В та залізом. Причому залізо знаходиться у так званій гемовій формі, яка дуже легко засвоюється. Це дуже важливо знати тим, у кого низькі показники не лише тиску, а й гемоглобіну та є прояви анемії.
Враховуючи особливість наведених вище продуктів для гіпотоніків, зловживати ними не радимо. Адже крім позитивного впливу, залишається й друга негативна сторона медалі: так от алкоголь викликає залежність, надмірне споживання м’яса, жирної їжі та солодощів здатні призвести до ожиріння або цукрового діабету. Тому раціон при низькому артеріальному тиску вимагає частого, дробового вживання їжі з невеликою кількістю продуктів, які підвищують артеріальний тиск за прийом. Тобто слід харчуватися до 6-8 разів на день невеликими збалансованими порціями. Всю калорійну їжу, а також каву переносити на першу половину дня. Час їжі повинен тривати від 15 до 30 хвилин, оскільки не можна наповнювати шлунок занадто швидко. Це особливо важливо в сезони нестабільної погоди, тобто навесні та восени, коли атмосферний тиск може різко коливається та викликає появу неприємних симптомів у людини з гіпотонією.
Отже, підсумуємо: збалансований раціон, наповнений корисними продуктами, допоможе впоратися із гіпертонією та гіпотонією, нормалізувати тиск, покращити роботу серцево-судинної системи та організму загалом. Крім того, радимо більше рухатися, не нервувати, вести активний та здоровий спосіб життя, частіше бувати на свіжому повітрі, відпочивати та не перевантажувати себе. Своєю чергою, нагадаємо, що позбавитися від зайвих турбот, таких як закупи в супермаркеті, черги на касах та потреби нести важкі пакети з продуктами додому, допоможе сервіс доставки Zakaz.ua.
“Щоб поповнити холодильник, всі необхідні товари та смаколики можна легко та зручно замовити на сайті або у мобільному додатку сервісу доставки Zakaz.ua, комплектувальники якого ретельно зберуть спеціально для вас з полиць магазину продукти лише найвищої якості. А кур’єри сервісу швидко та вчасно доставлять замовлення прямо до дверей вашого будинку”, — зазначає комерційний директор компанії Євген Нетреба.