Як повідомляє Асоціація «Свинарі України», зараз кризова ситуація на ринку свинарства і це є вагомою причиною бути проти зростання квот на доставку свинини за 0 митною ставкою.

В умовах, коли український виробник працює у збиток, мають бути здійснені можливі заходи для його захисту. Одна з ключових позицій — обмежити доступ до внутрішнього ринку свинини іноземного походження за превілейованими умовами (без сплати мита). Свою позицію, обґрунтовану в зверненні, Асоціація «Свинарі України» надала Міністерству розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

Відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, протягом п’яти років зовнішня торгівля свининою в обидві сторони складала 20 тис. тон/рік свіжої, охолодженої чи замороженої свинини за пільговою ставкою мита 0%.

Втім, протягом дії Угоди, доставки здійснювалися лише односторонньо: з ЄС до України.

Експортувати свинину та продукцію свинарства з України в ЄС заборонили з огляду на африканську чуму свиней (АЧС), яку в нашій країні зафіксували вперше у 2012 році.

У 2021-му році переглядатимуться умови зони вільної торгівлі між Україною та ЄС. Це можливість змінити ситуацію на користь українського виробника.

За матеріалами Асоціації «Свинарі України»

You may also like

Leave a reply