Сьогодні, 4 жовтня, у рамках реалізації пілотного проекту нової системи продажу активів банків, що ліквідуються, Prozorro.Продажі відбувся перший публічний тестовий аукціон. Для демонстрації можливостей системи та проведення віртуальних торгів було обрано прототип реального активу – будівлю, що перебуває на балансі ПАТ «Брокбізнесбанк».

«Зараз в управлінні Фонду гарантування перебувають активи оціночною вартістю майже 100 млрд грн. 80 % з них ще жодного разу не виставлялися на аукціони. Пропускна спроможність Фонду, враховуючи кількість акредитованих на сьогодні майданчиків, це проведення до 500 аукціонів щомісяця. Але цього недостатньо, аби виконати завдання, поставлене перед нами: у максимально стислі строки за максимальною ціною продавати активи банків, що ліквідуються. Завдяки новій системі Prozorro.Продажі ми можемо збільшити свою пропускну спроможність, виставляти якомога більше лотів на торги і забезпечити те, щоб аукціони відбувалися справедливо та чесно», – сказала під час тестового аукціону Юлія Берещенко, директор Департаменту консолідованого продажу та управління активами Фонду.

Пілотний проект електронної системи Prozorro.Продажі реалізується за підтримки Міністерства економічного розвитку і торгівлі, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Transparency International Україна, Національного банку України і фонду Western NIS Enterprise Fund. Протягом декількох місяців проектна команда Prozorro.Продажі займалася розробкою і побудовою електронної системи, а також залученням нових майданчиків до участі в пілоті. Тестовий аукціон передує проведенню торгів реальними активами, перший з яких запланований на кінець жовтня.

Запуск проекту Prozorro.Продажі є логічним продовженням проекту системи електронних закупівель Prozorro, зазначив Максим Нефьодов, заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України: «Успішний досвід електронної системи в сфері публічних закупівель є дуже корисним для інших сфер, у тому числі у продажі активів неплатоспроможних банків. Хоча ключова процедура Prozorro.Продажі є аукціон з продажу, а не з закупівлі, все ж головні принципи залишаються незмінними: повна прозорість, підзвітність, а також створення справедливої і рівної конкуренції між майданчиками та покупцями».

Під час демонстраційного аукціону була повністю протестована процедура продажу активу за новою системою: від реєстрації лоту і до торгів в режимі онлайн, а також визначення переможця і завантаження договору про продаж.

«Сьогодні нам важливо було продемонструвати головні засади роботи системи, її зручність і простоту у використанні. Ми також успішно випробували її функціонування, то ж можна впевнено казати, що ми готові до повноцінного запуску», – підкреслив керівник проекту Prozorro.Продажі Олексій Соболєв.

Прозорість нової системи забезпечується дворівневою архітектурою: ЦБД та електронні майданчики. Майданчики працюють з ЦБД через API, що вже реалізовано. Всі користувачі мають можливість обрати будь-який майданчик і побачити усі аукціони в системі. Це унеможливлює маніпуляції із проведенням торгів. Усі дані від заведення лоту до визначення переможця наявні у електронній формі. Будь-хто може перевірити хід продажу, який цікавить, за допомогою кількох кліків мишкою. Така система створює підґрунтя для моніторингу продажів громадськими активістами.

«TI Україна є точкою довіри між усіма сторонами у створенні системи ProZorro.Продажі – державою, бізнесом, та громадянським суспільством. На час пілотного проекту, ЦБДзберігається на балансі TI Україна, донори надають фінансування на створення системи нам, а також ми напряму співпрацюємо з державними органами, першим з яких є Фонд гарантування вкладів, заради створення дійсно прозорої та відкритої системи», – пояснив місію організації ТІ Україна в проекті координатор програми розвитку системи Prozorro.Продажі Євген Білик.

Джерело: Фонд гарантування вкладів фізичних осіб

You may also like

Leave a reply