Осінь – це час затишку, коли так і хочеться загорнутися в теплий плед і провести вечір у колі рідних за смачними домашніми стравами. А що може краще доповнити ці моменти, ніж вишуканий смак сиру?

Вже з 17 по 30 жовтня VARUS запрошує на Сирний фестиваль, де ви поринете у світ різноманітних сирів і несподіваних поєднань. Серед представлених делікатесів – сири від ніжного Fromi Saint Nectaire до вишуканого Saint Julien Cristal фондю з горіховими нотками. Ви зможете скуштувати ексклюзивні сири з різних куточків Франції та відкрити для себе нові смаки!

А для тих, хто любить експериментувати на власній кухні, фахівці VARUS.UA підготували ТОП-5 рецептів із незвичними сирними поєднаннями.

З чим найкраще смакує сир: несподівані поєднання

Сир – універсальний інгредієнт, який може здивувати у несподіваних поєднаннях. Класика – це фрукти, горіхи та вино, але спробуйте сир з медом, цитрусовими, мармеладом чи навіть шоколадом. Мед чудово контрастує з солоними сирами, такими як фета чи бринза, а м’які сири типу рікоти або маскарпоне гармонійно поєднуються з темним шоколадом. Цитрусові нотки освіжають твердий сир, як пармезан або фета, а м’які сири, такі як брі, створюють досконалий контраст із ягідним мармеладом. Горіхи додають хрусткості сирами з пліснявою, такими як дорблю чи рокфор, а груша ідеально поєднується з брі або камамбером, особливо з медом чи горіхами. Ніжний крем-сир з авокадо стане чудовим перекусом, а базилік чи м’ята підкреслять смак свіжого козячого сиру або моцарели в легких салатах.

Які види сиру найкраще підходять для осінніх страв?

Восени особливо хочеться теплої, ситної їжі, яка зігріватиме не тільки тіло, а й душу. Для таких страв підійдуть сири, що гарно плавляться, мають яскравий смак і кремову текстуру. Пармезан додасть інтенсивний горіховий смак і хрустку текстуру осіннім салатам і випічці. Чедер ідеальний для запіканок і пирогів завдяки своєму насиченому смаку, а м’який камамбер чудово поєднується з теплими салатами і запеченими фруктами. Гауда підходить для омлетів і бутербродів, додаючи вершкову нотку, а моцарела – для страв з овочами, такими як гарбуз. Блакитні сири, як дорблю і рокфор, підкреслять смак стейків, салатів і соусів. Рікота – ніжний сир, ідеальний для осінньої випічки з гарбузом, десертів та начинок для пирогів.

ТОП-5 сирних страв для осіннього меню

«Зелені» оладки з пармезаном

«Зелені» оладки з пармезаном – це оригінальна, смачна та корисна страва, яка поєднує ніжність броколі та багатий смак пармезану. Вони відмінно підходять для сніданку, перекусу або обіду, додаючи вітамінів і задоволення до вашого дня. Пармезан надає оладкам неповторний аромат і робить їх особливо апетитними.

Інгредієнти:

  • Броколі – 300 г;
  • Пармезан – 100 г;
  • Яйця – 2 шт.;
  • Борошно – 5 ст. л;
  • Часник – 1 зубок;
  • Розпушувач – 1 ч.л;
  • Олія – для смаження;
  • Сіль, улюблені спеції – до смаку.

Приготування:

Відваріть броколі в підсоленій воді до м’якості (5-7 хвилин), після чого подрібніть її в блендері. Додайте яйця, натертий пармезан, борошно, розпушувач та подрібнений часник. Добре перемішайте до однорідної маси. Приправте сіллю, перцем і вашими улюбленими спеціями. На розігріту сковороду з невеликою кількістю олії викладайте тісто ложкою, формуючи оладки. Смажте на середньому вогні до золотистого кольору з обох сторін. Подавайте гарячими з улюбленим соусом або сметаною для насиченого смаку.

Закуска з крабових паличок з сирною начинкою

Закуска з крабових паличок з сирною начинкою – чудовий вибір для сімейних зустрічей або вечірок з друзями. Секрет цієї страви криється в клярі на основі пива, який надає закусці хрустку текстуру та легку пікантність. А ніжна сирна начинка додає страві приємного контрасту і робить її ще смачнішою та апетитнішою.

Інгредієнти:

  • Охолоджені крабові палички – 200 г;
  • Сир (твердий) – 150 г;
  • Світле пиво – 100 мл;
  • Борошно – 100 г;
  • Яйце – 1 шт.;
  • Олія – для смаження;
  • Сіль і перець – до смаку.

Приготування:

Наріжте сир на бруски, схожі за розміром до крабових паличок, та обережно розгорніть палички, щоб загорнути всередину сир. Потім скрутіть їх назад у початковий вигляд. Для кляру збийте яйце з пивом, борошном, сіллю та перцем до отримання маси, що нагадує густу сметану (за потреби додайте борошна або пива). Обмокніть кожну крабову паличку з сирною начинкою в кляр і обсмажте на розігрітій сковороді з олією до золотистої скоринки. Подавати краще зі сметаною з зеленню або соусом «Тартар».

Легкий салат грушею та сиром

Легкий салат з грушею та сиром – це поєднання соковитої груші, пряного сиру та хрустких горішків. Такий смаковий ансамбль точно приверне увагу і стане прекрасним вибором для легкої та витонченої вечері.

Інгредієнти:

  • Груша – 1 шт. (або 2 невеликі);
  • Зелень (салат, рукола, шпинат) – 100 г;
  • Сир Дорблю – 100 г;
  • Горіхи (волоські або мигдаль) – жменя;
  • Мед (рідкий) – 1 ст. л;
  • Оливкова олія – 1 ст. л;
  • Лимонний сік – 1 ч. л;
  • Сіль і перець – до смаку.

Приготування:

Викладіть свіжу зелень на блюдо, попередньо промивши та підсушивши її, якщо використовуєте пучки. Наріжте грушу тонкими скибками та розкладіть поверх зелені. Додайте розкришений сир, який підкреслить смак солодкої груші. Підсмажте горіхи на сухій сковороді до хрусткої скоринки, подрібніть їх і посипте салат. Для заправки змішайте оливкову олію з медом та лимонним соком, полийте салат, додавши сіль і перець до смаку. Свіжий, ароматний і хрусткий салат готовий до подачі!

Жульєн з морепродуктів у вершковому соусі

Жульєн з морепродуктами у вершковому соусі – це вишукана страва, яка набуває нових смакових відтінків завдяки ніжним морепродуктам і розплавленому сиру. Класичний французький рецепт з грибами стає ще більш насиченим і цікавим, додаючи витончений смак. Страва стане відмінним вибором для особливих моментів або для того, щоб побалувати себе чимось незвичайним та ароматним.

Інгредієнти:

  • Морепродукти (креветки, кальмари, мідії) – 300 г;
  • Сир твердий (гауда або чедер) – 100 г;
  • Вершки (20%) – 200 мл;
  • Цибуля – 1 шт.;
  • Сіль, перець – до смаку;
  • Борошно – 2 ст. л;
  • Зелень для прикраси (за бажанням).

Приготування:

Подрібніть цибулю та обсмажте її на пательні до прозорого стану, потім додайте морепродукти (трохи розморозьте, якщо вони заморожені) і тушкуйте кілька хвилин. Всипте борошно, ретельно перемішайте, а потім влийте вершки, знову добре перемішавши, щоб уникнути грудочок. Тушкуйте на середньому вогні, поки соус не загусне, і в кінці додайте спеції та сіль. Перекладіть отриману суміш у порційні формочки для запікання, посипте натертим сиром і запікайте при 180°C до утворення апетитної золотистої скоринки. Подавайте гарячим, прикрасивши свіжою зеленню для додаткового аромату та смаку.

Гратен з бататом та камамбером

Гратен з бататом та камамбером – це ніжна й ароматна запіканка, яка стане чудовим вибором для осіннього обіду. Поєднання солодкуватого батату і розплавленого камамбера створює вишуканий смаковий баланс, що підкреслює осінню атмосферу. Ця страва чудово підійде як самостійно, так і в якості гарніру до м’яса чи риби, додаючи до трапези тепла та затишку.

Інгредієнти:

  • Батат – 500 г;
  • Камамбер – 150 г;
  • Вершки (15-20%) – 200 мл;
  • Вершкове масло – 30 г;
  • Сіль, спеції (перець, мускатний горіх) — до смаку.

Приготування:

Очистьте батат і наріжте його тонкими скибками. Форму для запікання змастіть вершковим маслом, викладіть батат, приправте сіллю, мускатним горіхом та перцем. Поверх додайте тонкі шматочки камамбера і залийте все вершками. Запікайте при 180°C близько 40 хвилин, поки батат не стане м’яким, а сир не покриється апетитною золотистою скоринкою. Подавайте страву гарячою, прикрасивши свіжою зеленню для додаткового аромату.

Осінь – це час, щоб насолодитися смачними стравами з сиром і відкрити для себе вишукані гастрономічні поєднання. Завітайте на Сирний фестиваль у VARUS, де на вас чекають новинки сирів з різних регіонів Франції – справжнє відкриття для справжніх гурманів. А щоб спробувати ці смакові поєднання на власній кухні, всі необхідні продукти можна зручно замовити на VARUS.UA, не виходячи з дому!

You may also like

Comments are closed.