Асоціація кулінарів України і волонтерський проект Horeca Angels з українського боку започаткували кулінарний проєкт з навчання італійської кухні «Taste of Peace». Він передбачає, що внутрішньо переміщені особи та військові, дотичні до кулінарної справи, впродовж 7 місяців вчитимуться в італійських шеф-кухарів готувати страви їхньої національної кухні.

Ініціативу підтримав Італійський благодійний фонд Communitas Toscana. Локацію з професійним обладнанням надав Кулінарний центр МХП, для якого  підтримка кулінарної спільноти України є одним із важливих напрямів діяльності.

«Проєкт розрахований на те, щоб навчити внутрішньо переміщених осіб, військових, які хочуть здобути нові навички, нові знання в сфері гастрономії саме італійської кухні. Ми робимо це для того, щоб вони могли отримати або кращу роботу, вищу зарплату або навіть відкрити свій бізнес саме в тематиці італійської кухні. Але тут варто зважати на дуже важливий принцип, якого ми дотримуємося: італійська кухня з українських продуктів. Ми максимально намагаємося локалізувати всі страви», — зазначив Андрій Магалецький, президент Асоціації кулінарів України.

Основна мета проєкту — передати досвід та рецептури, навчити кулінарів з України готувати італійську кухню, використовуючи локальні продукти. Вона легка в приготуванні і легко відтворюється. Продукти для приготування страв під час навчання частково забезпечує бренд професійної кухні Kurator, який розвиває компанія МХП.

«Навчання є важливим напрямом роботи бренду Kurator. Ми орієнтуємося не тільки на продаж професійно доопрацьованих продуктів, а й на надання необхідних додаткових матеріалів для шефів (технічні карти ексклюзивних страв, відеоуроки, професійні події, консультації із кулінарних питань). Kurator навчає шефів правильно використовувати доопрацьовані продукти, щоб заощадити час на створення унікальних страв. А Кулінарний центр МХП надає для цього всі можливості: облаштовані кухні, професійне обладнання. Ми долучилися до цього проєкту, щоб італійські шефи могли передавати свої знання учасникам із використанням якісних продуктів й на зручній для навчання локації», — розповідає Наталія Шадчнєва, керівниця центру розвитку HoReCa МХП.

Учасники проєкту протягом 7 місяців проходитимуть навчання, яке складається з двох частин: теоретичної та практичної. Викладатимуть італійські шеф-кухарі. На першому етапі учасників навчав Джанкарло Бертоліно, італійський шеф-кухар, який працює в кулінарній сфері 48 років. На кожен наступний етап Асоціація кулінарів України і Horeca Angels залучатимуть нового колегу з Італії. Це стало можливим завдяки Андреа Верді, президенту Communitas Toscana. Він підкреслив: «Ми хочемо, щоб кожного разу приїздили різні кухарі, і щоб це були не тільки професійні та відомі шефи, а ще й хороші тренери, щоб правильно навчали тих, хто сюди прийшов».

Перші заняття кулінарного проєкту «Taste of Peace» відбулися в Кулінарному центрі МХП 26 та 27 червня. До однієї з груп долучилася учасниця від благодійного фонду «МХП-Громаді». Це Наталія Муштук, пекарка-кондитерка інклюзивної майстерні крафтового печива «Коржик», що перемогла в конкурсі бізнес-ідей для підприємців у громадах «Роби своє» за 2023 рік. 

Для довідки: 

Асоціація кулінарів України — професійна асоціація, що об’єднує кухарів, кулінарів, рестораторів, кондитерів з усієї України. Представляє Україну у складі Всесвітньої Асоціації кулінарних союзів (WACS) — найбільшого об’єднання шефів і кулінарів по всьому світу. Основна мета Асоціації — сприяти розвитку кулінарії, гастрономії, популяризації української кухні, розвитку іміджу професій у ресторанному бізнесі, вивчення та імплементація світових кулінарних трендів в Україні.

Кулінарний центр МХП — осередок кулінарної експертизи України. Містить потужності для всіх етапів створення нового продукту: від ідеї та тестового виробництва до дегустації у лабораторії сенсорного аналізу. Є одним із важливих напрямів трансформації МХП в кулінарну компанію. 

Kurator — бренд продуктових рішень для HoReCa (заклади харчування, готелі, кейтеринг). Пропонує понад 80 продуктів для професійної кухні. Продукція бренду виготовляється на підприємстві, де впроваджені вимоги HACCP.

«МХП-Громаді» — український благодійний фонд, що допомагає громадам у вирішенні їхніх соціальних, економічних та екологічних проблем. Фонд здійснює діяльність в 13 областях України та працює в більш ніж 700 населених пунктах. Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну Фонд системно підтримує людей, які перебувають у регіонах бойових дій, українських захисників та рятувальників, громади, лікарні та пологові будинки, благодійні установи, які дбають про дітей-сиріт та літніх людей, а також людей, які через війну залишилися без дому та засобів для існування.

Horeca Angels — волонтерський проект, заснований у березні 2022 року провідними готельєрами та рестораторами для допомоги біженцям, своїм колегам, за кордоном. Мета — допомогти їм знайти роботу за професією, аби на перший час забезпечити себе і родину фінансово, а в майбутньому повернутися в Україну і впроваджувати нові знання в українській HoReCa-індустрії. Ще однією метою проекту було створення іміджу українців за кордоном як нації, яка хоче і вміє працювати, а «не сидіти на плечах» у європейських урядах. Співзасновником проєкту була Тетяна Гончаренко.

You may also like

Comments are closed.