Неможливо уявити собі літо без кавунів і динь. Це найвідоміші представники баштанних культур, які не тільки смачні, але й дуже корисні. Розпал сезону цих смаколиків в Україні припадає саме на серпень місяць. Тому вже зараз кавунами та динями заповнені ринки й супермаркети країни. Професійні комплектувальники сервісу доставки продуктів Zakaz.ua поділилися лайфхаками, які потрібно взяти до уваги, щоб придбати дійсно стиглі, солодкі та смачні плоди улюблених баштанних.
Купівля дині або кавуна — це відповідальне заняття, так як часто перед вами лежить більше десятка кожного плоду і вам слід вибрати найсмачніший. Але як? В першу чергу, варто запам’ятати головне правило: щоб придбати до столу дійсно якісні плоди, які принесуть користь організму, а не отруєння, купувати баштанні треба тільки в правильних місцях. У магазинах, супермаркетах, на спеціально обладнаних торгівельних місцях на ринку. Не радимо купувати кавуни та дині, які продають обабіч дороги біля автотраси: їх кірка легко вбирає всі шкідливі речовини з повітря. Також не бажано купувати розрізані навпіл плоди: «відкриті» ділянки солодкої м’якоті можуть стати ідеальним середовищем для розмноження бактерій, особливо у літню спеку.
Купуємо ідеальний кавун
Кавуни бувають різних сортів, розмірів і форм, від круглих до овальних і подовжених. Усі вони можуть бути смачними. Проте, вважається, що кавуни «дівчинки» набагато солодші за «хлопчиків» та мають меньше кісточок. Так, це не жарт! Крім сорту кавуни мають ще й пол. Але до біології такий поділ немає абсолютно ніякого відношення, його використовують лише для спрощення вибору. Як визначити, який кавун перед вами — «дівчинка» або «хлопчик»? Відмінність у тому, що у «дівчинки» місце, де колись була плодоніжка, плоске, з великою бурою плямою. У «хлопчика» воно опукле і набагато меншого розміру. За розміром «чоловічі» ягоди великі і витягнуті, «жіночі» — трохи приплюснуті.
“Існує хибна думка, що у дозрілого кавуна хвостик повинен бути обов’язково сухий. Але якщо ягода зрізана (а це добре видно по плодоніжці), хвостик і так висохне протягом трьох днів. Тому при виборі не варто керуватися тільки цим критерієм, інакше є ризик купити плід з сухою плодоніжкою і зеленою м’якоттю”, — зазначає Юлія Забарна, керівник тренінгового центру сервісу доставки Zakaz.ua.
Загальний вигляд. При виборі кавуна важливо звернути увагу на зовнішній вигляд та симетричність ягід. Уникайте тих, у яких є нерівності, вм’ятини або порізи. Порушення форми можуть вказувати на те, що кавун не отримував достатньої кількість води або не був належним чином опилений. На ньому не повинно бути тріщин і гнилих плям. Ніколи не купуйте кавун з вирізом, бо разом з ножем продавець міг занести туди бруд. Механічні пошкодження можуть вказувати на наявність комах, грибків або бактеріального забруднення всередині, а також на некоректне перевезення плодів.
Шкірка. Поверхня має бути тверда і глянсова. Смужки на шкірці повинні бути чіткими, яскраво-зеленого кольору. Будь-які інші варіанти свідчать про незрілість або хвороби плода. Вважається, що чим більше відстань між смужками, тим солодше ягода. Так як плід лежав на землі однією стороною, то на місці зіткнення з грунтом утворюється світла пляма, куди не потрапляли промені сонця. Якщо вона світла й велика, значить ягода не долежала на баштані. У дозрілого кавуна «щічка», як ще називають цю пляму, розміром 5-10 см і має жовтий або оранжевий відтінок.
Звук. Щоб зрозуміти, чи дозрів кавун, потрібно по ньому постукати. Звук має бути чітким і дзвінким, тому що у стиглої ягоди м’якоть більш зерниста, пухка і добре резонує. У незрілого або перезрілого кавуна звук буде глухим. Також плід можна злегка стиснути. Якщо чується легке потріскування, сміливо сплачуйте покупку.
Розмір. Розмір кавуна залежить від сорту. Бувають великі плоди, що досягають 20 кг. Якщо не розбираєтеся в сортах, порада одна — беріть середній за розміром. Купуючи великий кавун, є ризик взяти плід, оброблений стимуляторами росту. Маленький ж може виявитися незрілим.
Про корисні властивості кавуна
Кавуни дуже корисні для здоров’я. Вони містять фолієву кислоту, що поліпшує мозкову і кровотворну функцію організму, а також клітковину, яка виводить токсини з організму і регулює травну систему. Крім того, в кавунах містяться вітаміни А і С, каротин, пектин та такі корисні мікроелементи, як калій, магній, залізо, кальцій, правда, не в найбільших кількостях. Наприклад, щоб наситити організм необхідною кількістю заліза на добу, доведеться з’їсти не менше 2 кг м’якоті.
Також кавун посилює моторну діяльність кишечника і дозволяє виводити з організму зайвий холестерин. У ньому є унікальна речовина – лікопін, який сприяє профілактиці раку і старінню організму. Але головна корисна складова кавуна – це вода. Він на 92% складається з води. Тому влітку ці смаколики добре охолоджують і втамовують спрагу, а також сприяють зниженню ваги, адже містять всього 30 калорій на 100 грамів. Ягода допомагає боротися з діабетом, виводить вільні радикали, запобігає серцево-судинним захворюванням й нападам астми. До того ж, в плодах кавуна міститься висока концентрація вітамінів групи В, які необхідні для нормального функціонування травної і нервової систем.
Купуємо ідеальну диню
Правила вибору стиглої дині аналогічні правилам вибору кавуна, але з невеликими коррективами. Комплектувальники сервісу доставки Zakaz.ua діляться лайфхаками вибору жовтої ягоди
Загальний вигляд. На дині не повинно бути дивних плям і механічних пошкоджень. Колір плоду повинен бути рівномірним незалежно від сорту. Зелені прожилки або плями на шкірці можуть свідчити про незрілість плода. А ось коричневі або сірі відтінки на шкірці є ознакою початку псування і гниття.
Аромат. Стигла та солодка диня повинна мати насичений солодкий аромат, що чимось нагадує мед. Якщо плід зовсім не пахне або пахне зеленню, його краще відкласти. Це може бути ознакою наявності великої концентрації нітратів.
Звук. Як і під час вибору кавуна, по дині також варто постукати. У стиглої дині звук повинен бути глухим, тоді як, нагадаємо, у стиглого кавуна він дзвінкий.
Шкірка. Важливо оцінювати диню не лише візуально, а й на дотик. Плід повинен бути пружним і без прогалин. Вм’ятини можуть сигналізувати, що фрукт гіркий чи кислий, тому важливо помацати диню з усіх сторін. Ще одна гарна ознака дозрілої дині – її пружність. Після натиску на шкірку та має повернутися до первозданного вигляду. Якщо вм’ятина так і залишиться, плід перезрілий і може бути зіпсованим. Якщо шкірка взагалі не піддається і не натискається — це зелена диня, яка вже ніколи не дозріє. До того ж, таким нестиглим екземпляром можна отруїтися.
Вид стебла і місце квітки. Стебло (хвостик) повинен бути сухим і товстим. А в протилежному місці (у носика) кірка повинна бути трохи м’якою і прогинатися.
Про корисні властивості дині
Диня багата такими вітамінами як: ретинол, Р, С, В1, В2, РР, А, каротин, фолієва і аскорбінова кислоти, а також солі заліза, калію, натрію, клітковина. Вона заспокійливо діє на нервову систему, підвищує імунітет і рівень гемоглобіну в крові. Крім того, у дині міститься потрібна для організму речовина — інозин, яка відповідає за ріст і якість волосся, що точно оцінять жінки. Плід багатий ферментами і добре засвоюється кишечником. У ньому також є серотонін, тому диню рекомендують їсти при поганому настрої і депресіях, щоб організм отримував “гормон щастя”.
За змістом цукру диня перевершує кавун, але цукор в ній представлений не фруктозою, а сахарозою, що більш корисно для людського організму. У м’якоті багато заліза, його більше в 17 разів, ніж у молоці. Саме тому диня дуже корисна для кровотворення і рекомендована тим, хто страждає анемією. Ще в плоді міститься кремній, який зміцнює імунітет, поліпшує обмін речовин, роботу нервової системи і стінок внутрішніх органів, а також допомагає боротися з запальними захворюваннями.
Вибрати правильні баштанні смаколики не таке вже й складне завдання. Про їх смакові якості можна судити за зовнішнім виглядом і запахом. Головне — купувати плоди в сертифікованих торговельних місяцях і підходити до вибору уважно, щоб потім не розчаруватися.
“Проте, якщо ви не хочете ризикувати та витрачати зусилля на проведення “конкурсу” кращого кавуна чи дині, цю функцію можна довірити фахівцям та замовити доставку продуктів на сайті або в мобільному застосунку Zakaz.ua”, — говорить Євген Нетреба, коммерційний директор компанії.
Всі замовлення збирають професійні комплектувальники сервісу, які проходять спеціальне навчання у тренінговому центрі, де вивчають правила визначення якості продуктів харчування, стандартів їх зберігання з урахуванням індивідуальних властивостей. Вони уважно перевіряють якість, цілісність продукту та терміни придатності. Тому, знайти для вас на прилавку найсмачніший кавун або диню вони зможуть за лічені хвилини!