klimenkoМалому та середньому бізнесу в Україні потрібна потужна асоціація всеохоплюючого характеру, яка могла би забезпечити регулювання у цій сфері. Про це заявила заступник міністра економічного розвитку Юлія Клименко.

Ринкові методи регулювання економіки припускають, що ринок краще знає, кому бути його частиною, підкреслила вона. Наприклад, функція ліцензування туристичних операторів у всьому світі здійснюється саморегулівними організаціями.

МАТЕРІАЛ З  НОМЕРУ “ДАЙДЖЕСТ МСБ” – головні новини у сфері розвитку підприємництва в Україні за липень 2015 року

Однак, за її словами, проблема в тому, що в Україні вони відсутні:«Всього в Україні я нарахувала близько 600 асоціацій. Я не знаю, як їм можна передати функції, якщо вони настільки роздроблені. Є асоціації, в яких 5-6 членів. У малого і середнього бізнесу немає асоціації, в яку з 400 тис. компаній на ринку входить хоча б 250 тис. Все настільки роздроблене, що передати їм нічого неможливо, а якщо передати – то як їх контролювати?».

Проблема в тому, говорить Клименко, що в Україні дуже слабкий закон про саморегулівні організації.

«Потрібен зрозумілий механізм – якщо асоціація об’єднує більше 60% ринку, тоді їй можна передати функцію ліцензування, а держава залишає за собою функцію контролю. Наприклад, якщо людина несправедливо отримала відмову у видачі ліцензій, у неї повинне бути право поскаржитися в державний орган. Але сьогодні немає ні законодавства, ні зрілості ринку. Якщо зараз передати сертифікацію, ми отримаємо ту ж корупційну схему, але вона перейде від держави у приватні структури», – пояснила замміністра.

При цьому експрети також відзначають, что завдяки зусиллям міжнародних організацій в Україні починає приживатися такий інструмент як державно-приватне партнерство.

«Для держави – це можливість розвитку місцевої інфраструктури та підвищення якості публічних послуг за рахунок приватних інвестицій, для бізнесу – можливість заробити на масштабних проектах», – зазначає видання.

Так, Тетяна Коротка, заступник бізнес-омбудсмена і співавтор Програми розвитку ДПП в Україні пояснила, що зараз реалізуються в основному невеликі проекти локального значення у сфері освіти, електронних сервісів та енергоефективності.

«Коли мова йде про ДПП очікується, що проекти будуть масштабнішими, а значить, цікавіші для великих інвесторів. В Україні це могли б бути проекти, пов’язані з поліпшенням портової інфраструктури, аеропортів, доріг. У сфері комунального господарства темою –лідером міг би служити комплекс заходів по поводженню з відходами», – сказала експерт.

Джерело: Національна платформа малого та середнього бізнесу

You may also like

Leave a reply