Напевно, багато хто з вас чув про таке свято, як «День святого Патрика», але не всі знають його історію, традиції та, взагалі, про що це свято. День святого Патрика, що відзначається 17 березня, вважається одним із головних християнських свят в Ірландії та сьогодні має величезне культурне значення. Його історія сягає початку XVII століття. Цього дня заведено накривати святковий стіл із традиційними ірландськими стравами.
Національне свято Ірландії вже давно вийшло за рамки однієї країни. На офіційному рівні це свято прийняли ще кілька країн, а в Україні день Патрика ще тільки набирає популярності. То чому б не відсвяткувати День святого Патрика і не скуштувати смачні страви з самої Ірландії? Фахівці VARUS.UA підготували кращі тематичні рецепти, щоб познайомити вас більш детально з цим святом.
Як святкують День святого Патрика?
Для початку варто розповісти, як взагалі з’явилося це свято. Святий Патрік – місіонер і покровитель Ірландії, який проповідував у V столітті. Майбутній святий народився в британській провінції Риму в родині священника. Коли Патріку було близько 16 років, його викрали ірландські пірати. Провівши шість років у рабстві, він зміг втекти додому. Під час своїх поневірянь Патрик звернувся до бога і багато молився, тож невдовзі після повернення він прийняв сан і з власної волі знову приїхав до Ірландії, щоб поширювати там християнство, використовуючи свої знання про країну.
Спочатку день поминання святого був виключно католицьким святом. Пізніше стали проходити марші у великих містах з гучними гуляннями та застіллям. На парадах у День святого Патрика можна побачити безліч людей у зеленому одязі або аксесуарах. А в США щорічно на свято в цей відтінок фарбують цілі річки. Це не дивно, адже зелений – національний колір Ірландії.
Популярні рецепти до дня святого Патрика
Що ви знаєте про національну кухню Ірландії? Скоріш за все, ця країна у вас асоціюється саме з пивом, віскі, м’ясною рулькою та смачними кексами. Ми підібрали 2 найкращі ірландські рецепти, за якими легко можна зготувати тематичні страви самостійно вдома.
Ірландська кава
Такий напій варто спробувати кожному кавоману. Дмитро Леник – бренд-шеф бариста кавʼярні TAKAVA, дворазовий віце-чемпіон України в категорії Brewers Cup підготував ідеальний рецепт запашної ірландської кави.
Ось, які інгредієнти вам знадобляться:
- Фільтр кава – 130 г;
- Тростинний соус – 33 г;
- Віскі – 33 г;
- Вершки – 80 г.
Спосіб приготування:
Візьміть келих та налийте в нього 200 грамів води температурою 95 градусів. Далі оберіть ємність для приготування кави. Додайте каву, тростинний соус та віскі. Перемішайте та спробуйте на смак. Візьміть вершки, шейкер та перемішайте інгредієнти. Злийте гарячу воду з келиха і перелийте суміш кави, соусу та віскі. Зверху викладіть вершки, попередньо відфільтрувавши їх через мілке сито. Усе готово – ароматну каву можна подавати до столу!
Пивний кекс
Кулінарна блогерка Світлана Климовська є автором багатьох цікавих та смачних рецептів. На цей раз вона вирішила порадувати смачним пивним кексом до дня святого Патрика. Неймовірно смачний, насичений та апетитний кекс стане вашим улюбленим десертом. Для приготування кекса підготуйте наступні продукти:
- Вершкове масло – 120 г;
- Пиво Guinness – 100 г;
- Темне какао – 50 г;
- Цукор – 150 г;
- Молоко – 50 г;
- Яйця – 2 штуки;
- Розпушувач – 10 г;
- Сода – 5 г;
- Борошно – 200 г.
Для приготування крему та карамелі потрібно також підготувати невеликий продуктовий кошик, який включає:
- Цукор – 150 г;
- Вершкове масло – 50 г;
- Пиво Guinness – 25 г;
- Вершки (33%) – 170 г;
- Цукрова пудра – 50 г;
- Ванільний екстракт – 1 чайна ложка.
Спосіб приготування:
Приготування пивного кексу складається з трьох етапів: карамель, крем та кекс. Карамель краще приготувати за день до приготування кексу. В сотейнику з товстим дном, розтопити цукор та довести до насиченого карамельного кольору. До цукру додати масло і ретельно розмішати деревʼяною ложкою. Нагріти пиво з вершками та влити в карамель, зняти з вогню. Карамель процідити та перелити в банку або контейнер для зберігання. Охолодити перед використанням.
Тепер розпочнемо готувати кекс. Перше, що потрібно зробити – розтопити вершкове масло. Обʼєднати за допомогою вінчика яйця, цукор, молоко. Далі потрібно просіяти борошно з розпушувачем та содою, а у миску влити пиво, розтоплене масло і какао. Також до пивної суміші додати яєчно-молочну і гарно розмішати. Поступово всипати сухі інгредієнти. Перелити у форму та випікати одну годину. Після чого дайте охолонути кексу 15 хв у формі, а потім на решітці. У кінці потрібно приготувати крем, збивши всі інгредієнти для крему у мисці.
Вам обов’язково варто спробувати приготувати тематичні страви до дня святого Патрика і відкрити для себе щось нове. Усі продукти, які знадобляться для приготування, можна з легкістю знайти та замовити на VARUS.UA. А ще більше інформації про свято та повний перелік тематичних товарів можна знайти в каталозі.