З січня 2016 року у Україні розпочато реалізацію проекту Unlimit Ukraine, ініційованого Європейською бізнес-асоціацією (ЄБА). Його суть, за словами виконавчого директора ЄБА Ганни Дерев’янко, в наданні допомоги з боку великого, міцно стоїть на ногах бізнесу «молодшим братам»: представникам сегментів мікробізнесу, малого та середнього бізнесу (МСБ).

Детальніше про ініціативу, зокрема, про конкурс «Заяви про свій бізнес», представники асоціації та Міністерства економічного розвитку і торгівлі розповіли на прес-конференції, що відбулася 5 лютого в Києві.

Конкурс триває з січня поточного року, прийом заявок завершиться 1 квітня 2016 року. Взяти участь в конкурсі може будь-яка українська компанія, яка виробляє будь-які товари на території України і має досвід роботи, що не перевищує сім років. У майбутньому, за словами організаторів, вони також звернуть свою увагу на сферу послуг, але поки розмова йде лише про виробниках. Серед учасників конкурсу ЄБА відбере 20 фірм, які отримають безкоштовну медіа-кампанію з боку асоціації.

В якійсь мірі це – проект соціальний, проте є і «прихований інтерес»: за результатами проведення програми ЄБА створить базу даних МСБ, який надіслав заявки на конкурс. Компанії, що потрапили в цю базу, зможуть брати участь в тендерах, що проводяться фірмами-членкамі ЄБА, а це – понад 900 міжнародних структур. Також, розповіла Анна, буде створена база даних українських фрілансерів, готових працювати як з малим, так і з великим бізнесом. Успішний приклад такої співпраці привів Артем Черніс, генеральний директор компанії Phillip Morris Ukraine. Він розповів про партнерство з біржею фрілансу ProFFstore, завдяки якому очолювана ним компанія щорічно економить мільйони доларів (детальний матеріал про цю біржі, бізнесі з фрілансерами і ініціативах українського бізнесу незабаром вийде в рубриці «Стартер»).

На заході були присутні також декілька вже визначилися переможців конкурсу: проект беспілотнінков Drone.ua і виробник яскравих і веселих шкарпеток LoveMySocks. Крім того, що вони презентували свою продукцію, команди отримали також прикладну користь від участі: наприклад, з LoveMySocks висловив бажання ближче познайомитися Ігор Ланда, генеральний директор NOVUS UKRAINE.

У великого бізнесу – і це радує – є розуміння тісного зв’язку з мікро- і малим бізнесом. Це підтвердив Кшиштоф Сідлецький – президент Європейської бізнес-асоціації та глава представництва Astellas Pharma Europe BV. Він навів ряд мотивуючих прикладів розвитку МСБ до великого і трансконтинентального бізнесу і, найважливіше, кілька дієвих прикладів того, як великий бізнес може сприяти розвитку малого. Наприклад, в ряді тендерів його компанії в обов’язковому порядку повинна брати участь як мінімум одна молода компанія, – інакше вона не отримає можливість взагалі заявити про себе.

Європейська бізнес-асоціація – досить потужний гравець на українському ринку, здатний якщо не встановлювати правила, то вже точно стежити за їх виконанням. Більше 15 років ЄБА напрацьовує практики, які допомагають великому бізнесу. Вони ж можуть допомогти і МСБ, особливо в світлі початку роботи зони вільної торгівлі з Європейським союзом. Як мінімум, це одна з вдалих майданчиків для спілкування з європейцями без офіціозу.

You may also like

Leave a reply