Коли за вікном листя набуває золотистих відтінків, це ідеальний час не лише для теплих кофт і затишних вечорів, але й для ароматних осінніх страв. Що може бути краще, ніж запечена рибка, паста у незвичному виконанні або вітамінний салат? Фахівці VARUS.UA підготували для вас топ-5 страв, які, стануть улюбленими цієї осені! Від класичного французького цибулевого супу до ніжного пирога з грушами — усе для справжнього гастрономічного задоволення.
Французький суп з цибулі
Французький цибулевий суп — класика, створена для осінніх вечорів. Якщо ви ще не куштували цю неймовірно ароматну, поживну й зігріваючу страву, зараз чудова нагода спробувати. Готується швидко, а результат — справжнє смакове задоволення для прохолодних днів.
Інгредієнти:
- Цибуля (велика) – 5 шт.;
- Біле сухе вино – 50 мл;
- Вершкове масло – 50 г;
- М’ясний бульйон – 1,5 л;
- Твердий сир – 100 г;
- Борошно – 1 ст.л.;
- Соняшникова олія – 1 ст.л.;
- Багет – 200 г;
- Сіль, перець, сухий часник — до смаку.
Приготування:
Наріжте цибулю півкільцями, обсмажте її в поєднанні олії та вершкового масла до м’якості, додайте спеції та трішки борошна, а потім — вино, щоб надати насиченого аромату. Дайте вину випаруватися, влийте м’ясний бульйон і доведіть до кипіння. Тим часом підсушіть скибочки багету, щоб вони стали хрусткими, й розлийте суп у жаростійкі миски. Викладіть на суп ароматні грінки, посипте сиром і запікайте при 180°C до розплавлення сиру. Подавайте гарячим, насолоджуючись ароматом і зігріваючим смаком — ідеальний суп для прохолодного вечора!
Палтус з бататом в духовці
Палтус із солодкуватим бататом – це ніжне й водночас насичене поєднання, яке створює гармонійний контраст смаків. Ситна та ароматна страва, яка чудово підійде для затишної осінньої вечері всією родиною.
Інгредієнти:
- Філе палтуса – 700-800 г;
- Батат – 2 шт.;
- Часник – 2-3 зубчики;
- Імбир – 1 шматочок близько 3 см;
- Рослинна олія – 3 ст. л.;
- Мед – 1,5 ст. л.;
- Лимонний сік – 2 ч.л.;
- Соєвий соус – 3 ст. л.
Приготування:
Для приготування ароматного соусу змішайте олію, мед і соєвий соус, додайте часник і тертий імбир для яскравого смаку. Наріжте батат соломкою, перемішайте з половиною соусу й запікайте на пергаменті 15 хвилин при 200°C. Тим часом поріжте палтус, додайте в решту соусу трохи лимонного соку й змастіть ним рибу. Дістаньте батат, викладіть поруч палтус і готуйте ще 15 хвилин до ніжної, соковитої текстури.
Паста з шинкою та гарбузом
Паста з гарбузом і копченою шинкою — це оригінальна страва для осіннього меню, яка надає звичним спагеті особливого смаку. Незвичайне поєднання ніжного гарбуза та ароматної шинки перетворить прості макарони на справжній кулінарний шедевр.
Інгредієнти:
- Спагеті (сухі) – 300 г;
- Гарбуз (очищений) – 350 г;
- Копчена шинка – 300 г;
- Вершки 20% – 150 мл;
- Цибуля (маленька) – 1 шт.;
- Часник – 2 зубчики;
- Олія для обсмажування;
- Сіль, перець — до смаку.
Приготування:
Почніть із гарбузового пюре: відваріть або запечіть гарбуз і збийте його блендером до кремової консистенції. Наріжте решту гарбуза кубиками, а шинку – дрібно, і обсмажте їх з цибулею та часником до м’якості, додавши аромат. Далі з’єднайте гарбузове пюре, вершки, сіль і перець, доведіть до кипіння і тушкуйте, поки соус не стане ідеальним. Відварені спагеті перемішайте з цим ніжним, насиченим соусом і подавайте, посипавши тертим сиром. Це справжнє осіннє задоволення!
Салат з буряку, фети та чорносливу
Салат із буряка, фети та чорносливу — це спосіб додати вітамінів, коли організму не вистачає свіжих овочів і клітковини, цей легкий і смачний салат стане ідеальним джерелом користі та чудовим доповненням до будь-якого обіду.
Інгредієнти:
- Буряк (середній) – 2 шт.;
- Фета – 200 г;
- Чорнослив – 100 г;
- Волоські горіхи – 50 г;
- Оливкова олія – для заправки;
- Сіль, перець — до смаку.
Приготування:
Приготуйте буряк, обравши зручний метод — відваріть, запечіть або приготуйте на парі, а потім охолодіть, очистіть і натріть на великій терці. Додайте нарізану кубиками фету та дрібно порізаний чорнослив, а також подрібнені горіхи для додаткового хрускоту. Змішайте всі інгредієнти в салатнику, полийте олією і приправте сіллю та перцем на свій смак, враховуючи солоність сиру. Отримайте смачну та корисну страву, що ідеально доповнить ваш обід!
Пиріг з грушами та мигдальним кремом
Пропонуємо вам приготувати ніжний пиріг з грушами та мигдальним кремом на десерт. Ця смакота з додаванням абрикосового джему стане ідеальним доповненням до сімейного чаювання або ж вразить ваших гостей. Насолоджуйтеся чудовим поєднанням смаків та аромату!
Інгредієнти:
- Вершкове масло – 230 г;
- Цукрова пудра – 100 г;
- Борошно – 160 г (+ 2 ст.л.);
- Груші – 3-4 шт.;
- Очищений мигдаль – 140 г;
- Яйце – 1 шт.;
- Абрикосовий джем – 150 г;
- Цукор – 0,5 ч.л.;
- Вода – 2-3 ст.л;
- Сіль, мигдалевий екстракт – до смаку.
Приготування:
Приготуйте ніжний пиріг з грушами та мигдальним кремом, почавши з основи: змішайте борошно, сіль та цукор, додайте охолоджене масло та замісіть пластичне тісто, яке потрібно охолодити. Розкатайте тісто, викладіть у форму та підготуйте начинку, з’єднавши подрібнений мигдаль з цукровою пудрою, вершковим маслом, яйцем та мигдальним екстрактом. Змастіть основу абрикосовим джемом, залийте мигдальним кремом, а зверху розкладіть тонкі скибочки груш. Випікайте 45 хвилин при 180°C, а після охолодження змастіть пиріг розведеним джемом для глянцевого вигляду. Цей десерт точно стане зіркою вашого столу!
Сподіваємося, що з цими незвичними, але оригінальними стравами ваша осінь стане ще більш затишною. Усі необхідні продукти можна замовити на VARUS.UA, не виходячи з дому. Створюйте щасливі моменти та діліться ними з найближчими!